Opvallende bezoekers zondag: De Tijdreizigers. Het gezelschap trekt kleding uit de Victoriaanse tijd aan.
Opvallende bezoekers zondag: De Tijdreizigers. Het gezelschap trekt kleding uit de Victoriaanse tijd aan. (Foto: Frans Roes)

Met de Meimarkt terug naar de Victoriaanse jaren

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Met hun kostuums zullen ze zondag 19 mei ongetwijfeld opvallen in het dorpshart. Een twintigtal mannen en vrouwen trekt zondag kleding uit de Victoriaanse tijd aan. Haaksbergen gaat op de Meimarkt ook terug in de tijd.

Meebie Beunk uit Enschede maakt deel uit van het gezelschap dat zich De Tijdreizigers noemt. "Wij vinden het leuk om oude kostuums te laten zien. Veel kleding wordt zelf gemaakt. Voor velen van ons is dat ook een hobby", zegt Beunk. De Victoriaanse tijd was van 1850 tot 1910. "Ik trek zelf een hoepelrok aan. Dat is een heel wijde rok", zegt Beunk. De Tijdreizigers is geen vereniging. Het is een gezelschap van vele tientallen hobbyisten, die elkaar via Facebook hebben leren kennen. "We gaan vaker naar evenementen. In Haaksbergen zijn we al eens eerder geweest. Dat was op de najaarsstoomdag bij de MBS." Hun komst naar evenementen trekt altijd veel bekijks. Mensen blijven staan kijken en stellen soms vragen. "We zijn een levend decor. Ik vind dat heel leuk als mensen kijken. Soms maken ze selfies", zegt Beunk. Het gezelschap arriveert om 12.00 uur in Haaksbergen. Een half uur later splitsen ze zich op in groepen om het centrum in te trekken en een ritje met de stoomtrein te maken.

De Meimarkt begint om 12.00 uur. De opzet is anders dan voorgaande jaren. Het wordt een gezellige winkeliersmarkt met tientallen kramen. Bovendien is er een kinderrommelmarkt en kermis. "Zo'n veertig à vijftig kramen zullen er zijn. De winkeliers geven er zelf een eigen invulling aan", zegt Susan Swidde van stichting Haaksbergen Promotie.

Zoals bekend is de Meimarkt op de schop gegaan. De organiserende Haaksbergse Ondernemers Vereniging (HOV) moest een andere weg inslaan vanwege een gebrek aan vrijwilligers. Tim Kamphuis van de HOV heeft zich met enkele centrumondernemers ingezet om toch een Meimarkt op poten te zetten. In die missie is hij geslaagd.

"Iedereen was het erover eens dat de Meimarkt niet mag verdwijnen. Aan het enthousiasme van meerdere ondernemers in Haaksbergen is het te danken dat er nog een mooi evenement wordt georganiseerd", liet hij eerder al in deze krant weten. De organisatie meldt dat het een gezellige voorjaarszondag belooft te worden in Haaksbergen. "De winkels hebben leuke acties in petto. Tussen de kramen van de winkeliers bieden de jongste inwoners van Haaksbergen tweedehands spulletjes en speelgoed aan."

Ook Museum Buurtspoorweg is betrokken bij de activiteiten van de Meimarkt. De stoomtreinen rijden naar Boekelo op deze dag. "In het museum is ook veel te beleven en te bewonderen. De deuren van de locomotievenloods en ambachtelijke werkplaats staan open. Kinderen kunnen met Jack de Stationskat op speurtocht door het museum. Museum Buurtspoorweg is prima te combineren met een bezoek aan de Meimarkt", laat de organisatie weten. De Tijdreizigers stappen ook de trein in. Zij combineren de Meimarkt met een treinrit.

De voorjaarskermis is op het terrein van het voormalige zalencentrum De Bron, op de hoek van de De Braak met de Hibbertsstraat. De kermis begint donderdag 16 mei al.

Zondag 19 mei van 12.00 tot 17.00 uur

Meer berichten