"We zien dat het barbecueën verandert. Het is veel meer dan alleen stukjes vlees op een rooster leggen", zegt René Broekhuis.
"We zien dat het barbecueën verandert. Het is veel meer dan alleen stukjes vlees op een rooster leggen", zegt René Broekhuis. (Foto: Mediakanjers)

René Broekhuis: 'Buiten koken wordt steeds populairder'

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Het is nog tobben met het weer dit voorjaar, maar bij kwaliteitsslagerij Broekhuis zijn ze gereed voor het nieuwe barbecueseizoen. De ambachtelijke slagerij aan de Kalter biedt een veelzijdig assortiment.

"We zien dat het barbecueën verandert. Het is veel meer dan alleen stukjes vlees op de barbecue leggen. Steeds meer mensen kiezen voor een groot stuk vlees van goede kwaliteit. Een côte du boeuf bijvoorbeeld. Of short ribs", zegt eigenaar René Broekhuis.

De kwaliteitsslagerij is de afgelopen jaren in Haaksbergen uitgegroeid tot een begrip. Zes jaar geleden begon de jonge ondernemer met deze winkel. Vorig jaar was er een goede zomer. Door het mooie weer is er veel vraag geweest naar vlees voor de barbecue. De vleesvoorraad wordt daarvoor op peil gehouden. "Ik zie wel een verschuiving. Er is meer vraag naar grote stukken vlees. Côte du boeuf, bavette en picanha gaan vaker op de barbecue. Die trend is er al jaren. Ik verwacht ook dat die aanhoudt. Buiten koken is immers populairder geworden. Steeds meer mensen willen een aangenaam buitenleven. Tuinhuizen zijn populair. De achtertuin lijkt meer een verlengstuk te worden van het binnenhuis."

Broekhuis wil zich onderscheiden met kwaliteit. Dat geldt niet alleen voor het vlees. "Wij kiezen bijvoorbeeld voor specerijen zonder allergenen en e-nummers. Consumenten vragen er naar. Dat streven we ook met ons vlees na. De runderen hebben een optimaal leven gehad. Ze liggen op bergen stro. Het eten bestaat uit mais, gras en brokken. Dat komt de kwaliteit ten goede. De biefstuk is mooi op kleur. We willen niet dat runderen snel worden volgestouwd. Dat proef je in het vlees."

Het slachten gebeurt in Oldenzaal bij Vleesvee Integratie Twente (VIT). Dit slachthuis levert topkwaliteit rundvlees aan slagers. "Doordat we de hele keten in eigen hand hebben, zijn we in staat maatwerk te leveren en het dierenwelzijn te garanderen", laat de onderneming weten. Broekhuis is het daar mee eens. "We gaan voor luxe rundvlees. Maar dat hoeft niet te betekenen dat het duur is. De prijs-kwaliteitsverhouding is goed."

Vanzelfsprekend hoopte René Broekhuis dat het goede weer in het vroege voorjaar door zou zetten. Eerder dit jaar waren er al dagen met aangename temperaturen. "Pasen was ook goed met ruim twintig graden. Voor die dagen was het druk. Maar we merken ook dat het weer niet het allerbelangrijkst is. Mensen hebben terrasoverkappingen en buitenkeukens. Het hoeft niet per se boven de twintig graden te zijn, voordat men het besluit neemt te gaan grillen."

Kwaliteitsslagerij Broekhuis biedt ook uitkomst voor late beslissers. De winkel is elke dag geopend. Dus ook op zondag. "We zijn van twaalf tot vijf uur geopend. Er zijn best veel mensen die het prettig vinden op zondag boodschappen te doen. Die kiezen voor een rustig koopmoment in plaats van de drukke zaterdag." Ook hygiëne vindt Broekhuis cruciaal. "Elke dag wordt de toonbank gereinigd." Een jaar geleden luisterde kwaliteitsslagerij Broekhuis het vijfjarig bestaan op met een feestmiddag op zondag. "Dat was een geslaagde dag. Dit jaar is er geen reden zo groots uit te pakken. Maar we denken wel na over een demonstratie of een barbecueclinic."

UITGELICHT

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie vertellen ondernemers over hun passie voor de onderneming.

Meer berichten