Het team van Installatiebedrijf Michorius. Het zijn momenteel drukke tijden. Foto: Erik de Just Foto Vaarhorst.
Het team van Installatiebedrijf Michorius. Het zijn momenteel drukke tijden. Foto: Erik de Just Foto Vaarhorst.

Michorius spint garen bij verduurzaming

  Zakelijk

HAAKSBERGEN -  Pascal en Yvonne Michorius kijken optimistisch naar de toekomst. De eigenaren van het gelijknamige installatiebedrijf aan de Handelsstraat zijn niet bevreesd voor economische tegenspoed. Aan opdrachten geen gebrek.

Nederland verduurzaamt. De transformatie naar duurzaamheid zal tientallen jaren in beslag nemen. De vraag naar zonnepanelen en warmtepompen zal daardoor groot blijven. En die moeten vanzelfsprekend geïnstalleerd worden. Bij Installatiebedrijf Michorius in Haaksbergen is de installatie in vertrouwde handen.

Vroeg eigen baas

"Het is erg druk momenteel. Dat zal voorlopig niet veranderen", zegt Pascal Michorius op deze maandagmiddag. Zijn vrouw zit achter de balie, de monteurs zijn op pad. Het is een dag zoals alle andere werkdagen bij installatiebedrijf Michorius. De onderneming is al meer dan een halve eeuw oud. Wijlen Marinus Michorius begon in de jaren zestig als kleine zelfstandige met installatiewerk. "In 1967 was dat. Marinus is mijn vader. Maar helaas is hij al op 48-jarige leeftijd overleden. Met 22 jaar heb ik het bedrijf overgenomen."

'Moeilijk mensen vinden'

Momenteel zijn voor de onderneming zeven personen werkzaam. Het aantal werknemers is de laatste jaren uitgebreid. De onderneming denkt erover na een nieuwe jonge monteur op te gaan leiden. Er is immers meer dan voldoende werk. "We zijn een erkend leerbedrijf. Het zou mooi zijn als we een leerling kunnen opleiden. Maar het valt niet mee een geschikte jongen te vinden. Er zijn te weinig jongeren die voor een opleiding als monteur kiezen", weet Michorius.

Panelen op de schaapskooi

Het werk is veelomvattend. De monteurs van het Haaksbergse bedrijf installeren onder meer ketels, verwarmingen, kachels, waterleidingen en zonnepanelen. "We zijn momenteel bezig met het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de nieuwe schaapskooi in Haaksbergen. Dat is een mooi project", zegt Yvonne Michorius.

'Verwarming kan uit'

De vraag naar zonnepanelen is onverminderd groot. "Maar helaas worden de levertijden langer. Iedereen heeft daar last van." Ook voor pelletkachels is veel interesse. "Daarmee kan veel energie bespaard worden. Een pelletkachel geeft veel warmte in huis. De verwarming kan uit. Bovendien is het interessant vanwege de subsidieregeling. De uitstoot is CO2-neutraal." Met de naderende zomer verwacht Michorius een tijdelijke dip in de vraag. Maar die zal in het najaar weer aantrekken.

Pelletkachels

Pascal Michorius: "Misschien organiseren we een zomeractie met pelletkachels. Het is logisch dat men pas over een kachel nadenkt als het kouder wordt. Maar met een actie kunnen we de voordelen van deze kachel nog eens onder de aandacht brengen." Installatiebedrijf Michorius werkt veel voor particulieren. "We zijn bijvoorbeeld ook begonnen met onderhoudscontracten. Wij komen dan eenmaal in de twee jaar langs voor de controle van de ketel."

UITGELICHT

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkelier of andere ondernemer in Haaksbergen. In deze serie vertellen ondernemers iets over hun passie voor de onderneming.

Meer berichten