Tim Kamphuis: "We waren ook getergd nadat we moesten besluiten voor een nieuwe aanpak te kiezen."
Tim Kamphuis: "We waren ook getergd nadat we moesten besluiten voor een nieuwe aanpak te kiezen." (Foto: Stefan Wegdam)

Tóch Meimarkt in Haaksbergen dankzij getergde ondernemers

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Een gezellige winkeliersmarkt met tientallen kramen, een kinderrommelmarkt, lokale muziekbandjes en een kermis. Ziehier in een notendop de Meimarkt nieuwe stijl. Het evenement is op zondag 19 mei.

De Meimarkt is op de schop gegaan. De organiserende Haaksbergse Ondernemers Vereniging (HOV) moest noodgedwongen een andere weg inslaan vanwege een gebrek aan vrijwilligers. "Het blijft een volwaardige markt. Ik wil het geen Meimarkt in een afgeslankte vorm noemen", zegt Tim Kamphuis van de HOV. Met een zestal centrumondernemers is hij aan de slag gegaan om toch een mooi evenement van de grond te tillen. "Iedereen was het er over eens dat de Meimarkt niet mag verdwijnen. Aan het enthousiasme van meerdere ondernemers is het te danken dat er toch een mooi evenement wordt georganiseerd."

De Meimarkt is elk jaar een enorme publiekstrekker. Jaarlijks weten duizenden bezoekers het dorpshart te vinden op deze lentezondag. De Meimarkt is een warenmarkt met vele tientallen kramen en een kermis. Dankzij de inkomsten uit de vroegere BIZ (Bedrijven Investeringszone) kon de Meimarkt gefinancierd worden. Maar zoals bekend viel de BIZ enkele jaren geleden weg. Daardoor is er veel minder geld in kas om evenementen te organiseren. Vorig jaar kon er nog wel een Meimarkt gehouden worden. "We hebben het opbouwwerk van de kramen uitbesteed aan een groep jongeren. Maar dat liep niet helemaal goed. Niet alle kramen waren op tijd klaar. Als organisatie kun je dat niet maken." Nu gooit de HOV het over een andere boeg. "We kiezen nu voor de lokale ondernemers. De warenmarkt is daardoor kleinschaliger. Er zijn dus geen externe standhouders met een kraam."

Kamphuis vindt niet dat van de centrumondernemers verlangd kan worden dat ze op deze zondag ook nog aan de slag met de organisatie. "Ze betalen al een flinke bijdrage aan de HOV en het is een drukke koopzondag. Daarom wordt de opbouw en afbraak van de stands door een bedrijf gedaan." De Meimarkt is van 12.00 tot 17.00 uur. Nieuw zijn de optredens van lokale muziekbandjes. Ook is er een kinderrommelmarkt.

Kamphuis zegt dat al meerdere centrumondernemers enthousiast zijn over de vernieuwde opzet. Het opdoeken van de Meimarkt zou volgens hem ondenkbaar zijn. Na het evenement volgt een evaluatie. "Dit is voor ons compleet nieuw. We waren ook getergd nadat we enkele weken geleden moesten besluiten voor een nieuwe aanpak te kiezen. Maar we zijn heel enthousiast. Samen kunnen we er toch iets heel moois van maken. We zijn blij dat meteen enkele tientallen ondernemers hebben besloten een kraam te huren."

Meer berichten