Fadi Mahho: 'Maar één procent van m'n klanten is buitenlands'

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Haaksbergen heeft een winkel in exotische levensmiddelen. Bij Mahho Food aan de Molenstraat 20 worden allerlei Arabische en Turkse producten verkocht. Veel van die producten zijn bij andere supermarkten in Haaksbergen niet te koop. Fadi Mahho's klanten weten dat. Daarom komen ze graag naar deze winkel tegenover de Action. Opvallend is dat volgens hem bijna alle klanten Nederlanders zijn.

"Ik heb heel veel Nederlandse klanten. Veel meer dan Arabische en Turkse. Ik denk dat maar één procent van de klantenkring buitenlands is", zegt eigenaar Fadi Mahho op deze maandagavond. Het is tegen zessen en de winkeldeur gaat dicht. Een laatste klant koopt nog een paar platbroden. Een medewerker van Mahho Food heeft even daarvoor de kratten met fruit naar binnen gebracht. Dat zou de eigenaar zelf ook wel willen doen. Maar hij is herstellende van een operatie. Fysieke arbeid moet de ondernemer even aan anderen overlaten. Mahho is afkomstig uit Syrië. Hij vluchtte net na de eeuwwisseling naar Nederland.

Mahho woonde eerst in Enschede, maar is later naar Haaksbergen verhuisd. In Syrië deed Mahho iets heel anders. Hij verdiende de kost als cameraman. Ook speelde hij in een muziekgroep. Na zijn komst naar Nederland sloeg hij een nieuwe weg in. Hij besloot in Haaksbergen een winkel te beginnen. "Mijn zusje woonde al in Haaksbergen. Ik zag het wel zitten op deze plek een winkel te openen. Voor mezelf had ik al een berekening gemaakt. Haaksbergen heeft 25.000 inwoners waarvan tien procent buitenlanders. Ik rekende uit dat hier zo'n 500 huishoudens boodschappen zouden gaan doen", zegt Mahho.

De Syriër verwachtte vooral buitenlandse bezoekers te krijgen. Maar nu blijkt dat heel veel Nederlanders inkopen bij Mahho Food. "Mond-tot-mondreclame is erg belangrijk. Ik krijg nog steeds nieuwe klanten in de winkel. Dat zijn mensen die tot voor kort niet eens wisten dat deze winkel hier zit. Ik denk dat er nog steeds veel mensen in Haaksbergen zijn, die Mahho Food niet kennen." In de stellages liggen allerlei producten uit Arabische landen en Turkije zoals bulgur, kruiden en platbroden. "Maar ik heb meer dan alleen dat. Er zijn ook Surinaamse, Indische en Nederlandse producten. Met het Nederlandse assortiment wil ik uitbreiden."

Mahho Food bestaat bijna vijf jaar. Na enkele jaren volgde al de eerste verbouwing. De naastgelegen winkel ging dicht. De tussenmuur ging eruit, waardoor de bescheiden winkeloppervlakte aanmerkelijk kon worden vergroot.

Fadi Mahho is tevreden over zijn onderneming. Het was volgens hem een goede zet om in Haaksbergen te beginnen. Zijn producten worden gewaardeerd. Maar hij heeft meer plannen. Mahho wijst naar de koelvitrine. "Nu is er één koelvitrine. Ik wil er twee bij hebben. Dan kan ik vlees, kip, olijven, kaas en kant-en-klare Arabische maaltijden beter scheiden." Op de koelvitrine is een formulier van Centrum Moskee Deventer geplakt. Daarop is te lezen dat het vlees volgens islamitische regels is geslacht. "Dat doe ik voor de Turkse klanten. Ze kunnen zien dat het halal vlees is. Het slachten gebeurt bij een slachterij in Twello."

Uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie vertellen de ondernemers iets over de passie voor hun onderneming.

Meer berichten