Gerbert en Wouter ter Mors in de stal aan de Broekdijk. De jersey-koeien kunnen hun nieuwsgierigheid maar moeilijk bedwingen.
Gerbert en Wouter ter Mors in de stal aan de Broekdijk. De jersey-koeien kunnen hun nieuwsgierigheid maar moeilijk bedwingen.

Buurser boeren met koopmansgeest

  Zakelijk

BUURSE - Wouter, Gerbert en Dinie ter Mors runnen sinds jaren een gemengd boerenbedrijf aan de Broekdijk bij Buurse. In de stallen nabij het Haaksbergerveen leven zo'n zeshonderd varkens en vijftig melkkoeien van het ras Jersey. Maar bij Ter Mors gebeurt meer dan het verzorgen van varkens en koeien. Vader en zoon willen ook levensmiddelen verkopen.

"We zijn bezig vlees, kaas en brie in de markt te zetten. Het begin is positief, maar we willen uiteraard groeien", zegt Gerbert ter Mors. De kaas en brie worden gemaakt van de melk van de jersey-koeien. Het vlees is eveneens van dit koeienras. De stierkalveren gaan pakweg twee jaar na hun geboorte naar het slachthuis. Na het slachten en snijden wordt het vlees in de diepvriezen aan de Broekdijk opgeslagen en verkocht aan liefhebbers. "Vlees van de jersey-koe is anders. Het is malser dan het andere rundvlees. Althans, zo ervaren wij het en dat horen we ook van klanten."

Kaas en brie

Ter Mors besloot enkele jaren geleden de bedrijfsactiviteiten uit te breiden. "Anderhalf jaar geleden zijn we met de brie begonnen. Een half jaar later kwam daar kaas bij." Het idee om brie en kaas te gaan maken, kan niet los worden gezien van de inbreng van Peter Jansen. Hij is kaasmaker en had interesse in de melk van de jersey-koeien. "Wij hebben geen kennis en tijd voor het maken van kaas. Maar Jansen is een goede kaasmaker. Hij heeft ons benaderd, omdat hij geïnteresseerd was in de koeien. Tijdens De Boer Op afgelopen zomer konden bezoekers kaas en brie proeven. Jansen was daarbij aanwezig en gaf uitleg", zegt Ter Mors.

De Boer Op

Op die zonnige zomerdag kwamen honderden belangstellenden langs. Voor Ter Mors was dit een uitgelezen kans zijn bedrijfsactiviteiten te promoten. Hij hoopt dat ook winkeliers zijn brie in het assortiment willen opnemen. "Daarmee zitten we in een opstartfase. In Amsterdam heeft onze brie al in een winkel gelegen. De verkoop liep daar goed, ondanks dat onze brie ietsje duurder is dan reguliere brie. De mensen hebben daar kennelijk wat meer te besteden", zegt Ter Mors. Zolang het hier nog niet in de winkel ligt, is het aan de Broekdijk 16 verkrijgbaar.

Slagerij in Zieuwent

Ook met kazen hoopt de onderneming uit Buurse aan de weg te timmeren. "Maar dat doen we iets kleinschaliger." Het grootste aanbod momenteel bestaat uit vlees. In de diepvriezen liggen tal van pakken met voorgesneden vlees. Er is onlangs geslacht en gesneden. "Dat doen we hier niet. Het slachten gebeurt in Zieuwent en slager Broekhuis uit Haaksbergen snijdt het vlees."

Jersey

Jersey is een melkras. Deze koeien zijn kleiner dan de veel bekendere zwartbont en roodbont. De agrariërs hopen bij de geboorte dat er een koe ter wereld komt. Met stieren kunnen ze niet veel beginnen. Maar Ter Mors wil de pasgeboren stiertjes niet meteen laten afmaken. "Wij willen ze nog een paar goede jaren bezorgen." De stierkalveren worden al heel jong gecastreerd en grazen enkele jaren in de wei voordat ze geslacht worden. "De eerste klanten zijn positief over het vlees. Ze komen vooral uit Buurse, maar we mikken bij de thuisverkoop ook op mensen uit Haaksbergen en Enschede."

Ondernemers uitgelicht

De Haaksberger Koerier neemt regelmatig een kijkje bij winkeliers en andere ondernemers. Zij vertellen in deze serie iets over hun passie voor de onderneming.

www.mtstermors.nl

Meer berichten