Daniëlla Klein Rot-Ter Huurne in de winkel van 't Niej'nhoes.
Daniëlla Klein Rot-Ter Huurne in de winkel van 't Niej'nhoes. (Foto: )

Liever echte boom dan kunstboom bij 't Niej'nhoes in Buurse

  Zakelijk

BUURSE - Kerstbomen gingen de afgelopen weken als de spreekwoordelijke warme broodjes over de toonbank bij 't Niej'nhoes. Ze denken er zo'n vijfhonderd verkocht te hebben bij het tuincentrum in het buitengebied van Buurse. Het is adventstijd. De winkel is in kerstsfeer gehuld. Binnen is er overal kerstdecoratie. Buiten staan nog bomen voor de late beslisser.

Ze zijn geïmporteerd uit Denemarken en deels zelf gekweekt. "Het is onmogelijk om ze allemaal zelf te kweken. Want het duurt wel zeven tot tien jaar voordat zo'n boom volgroeid is. Bovendien gaat in het kweken veel tijd zitten. We kweken ook nog altijd graag zelf, maar er zal eveneens een flink deel aangekocht moeten worden. Die bomen komen dus uit Denemarken. Het zijn voornamelijk Nordmannsparren.", zegt Daniëlla Klein Rot-Ter Huurne. Zij is samen met haar vader Henny eigenaar van het tuincentrum aan de Broekheurnerweg 35.

Klein Rot vindt echter groencentrum een betere benaming. "Het woord tuincentrum wordt al gauw genoemd, maar we zijn geen Intratuin of Groenrijk. We hebben bijvoorbeeld geen tuinmeubelen en barbecues. Ook zijn er geen diervoerders en een koffiehoek is er evenmin. Er is wel wat decoratie, maar die hoeveelheid is niet vergelijkbaar met een groot tuincentrum. Hier draait alles om groen: coniferen, sierheesters en kamerplanten", zegt Klein Rot op deze druiligere vrijdagochtend.

De dagen na Sinterklaas zijn doorgaans de drukste dagen voor de verkoop van kerstbomen. "Vaak komt de kerstboom in het eerste weekeinde na Sinterklaas in huis. Maar we hebben in de dagen hiervoor ook al veel bomen verkocht. Er zijn best veel mensen die er op tijd bij willen zijn. Hoe eerder, hoe meer keuze. Soms wordt de kerstboom ook eerst even achter het huis neergezet, voordat die binnen wordt versierd."

Kunstbomen zijn er ook bij 't Niej'nhoes. Maar dat aantal is te verwaarlozen in vergelijking met de echte bomen. Het groencentrum trekt bezoekers uit de wijde omtrek. "Ook uit Duitsland. Duitsers zijn bereid om een eind te rijden voor hun inkopen. Ze hebben er minder moeite mee om grote afstanden af te leggen dan Nederlanders. Maar we zien hier ook wel klanten uit de Achterhoek."

De 32-jarige onderneemster krijgt langzaam maar zeker de touwtjes in handen in het groencentrum. Haar vader Henny is ook dagelijks aanwezig, maar hij nadert de pensioengerechtigde leeftijd. Jan Molendijk en Eric Krikhaar zijn de andere medewerkers tussen de kerstbomen.

"Mijn vader is bijna 67. Hij heeft het groencentrum opgericht. We hadden ooit een boerderij, maar mijn vader ging ook met een kwekerij aan de slag. Later werd het een groencentrum. Nu bestaan we dertig jaar. Mijn vader helpt nog steeds mee en dat zal nog even zo doorgaan. Tot zijn zeventigste wil hij graag hier aan het werk blijven."

Ook zijn er verkoopsters in de winkel: Mirjam Vehof en Marianne Hobbenschot. "Zij helpen ook mee met de kerstworkshops. Die organiseren we hier in de winkel. In een sfeervol decor maken vrouwen een kerststuk. Zo'n workshop kost 37,50 euro. Daarvoor hebben ze een gezellige avond, een kerststuk en iets lekkers. Dat zijn altijd leuke avonden."

De Haaksberger Koerier neemt regelmatig een kijkje bij een winkel. In deze serie vertellen winkeliers iets over de passie voor hun onderneming.

Meer berichten