Hans Heinink heeft zojuist machinaal een ananas geschild. Dankzij het apparaat wordt er veel meer ananas verkocht.
Hans Heinink heeft zojuist machinaal een ananas geschild. Dankzij het apparaat wordt er veel meer ananas verkocht.

Haaksbergse groentemannen zitten niet stil: 'We houden de markt continu in de gaten'

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Het is een komen en gaan van klanten deze vrijdagmiddag bij Uw Groenteman André Breukers op het kruispunt van de Spoorstraat met De Kalter. Hans Heinink (49) en Kees Leppink (34) staan geen moment met de handen over elkaar. De eigenaren en medewerksters in de winkel moeten aan de bak.

Maar niet alleen in de winkel wordt gewerkt. Dat gebeurt ook in de ruimte daarachter. Achter de winkel wordt onder meer groente gesneden. In Haaksbergen is Uw Groenteman André Breukers een begrip. De zaak werd ooit opgericht door André Breukers. Maar bijna zes jaar geleden deed hij de onderneming over aan de compagnons Heinink en Leppink. Het tweetal had al een schat aan ervaring opgedaan. Aan de vertrouwde naam Uw Groenteman André Breukers werd niet getornd. Maar dat betekent niet dat alles op de oude voet verdergaat. Heinink en Leppink houden de marktontwikkelingen in de gaten.

Kant-en-klaar

Opvallend is de gestegen vraag naar kant-en-klare maaltijden. Dat is een groeimarkt. In de koelvitrine is een gevarieerd aanbod van gezonde maaltijden te vinden. "Maar we hebben bijvoorbeeld ook babi pangang. Verder maken we pizza's met heel veel groente. De maaltijden zijn een belangrijke aanvulling van het assortiment. Niet iedereen heeft zin om lang voor het aanrecht te staan. In de maaltijden verwerken we uiteraard groente", aldus Leppink.

Overgewicht

Gezond eten is belangrijk. Het is al zo vaak gezegd, maar het kan volgens Heinink en Leppink niet genoeg benadrukt worden. Gezond eten verkleint de kans op ziektes en voorkomt overgewicht. "Dagelijks twee stuks fruit en drie ons groente is het advies, maar ik denk dat lang niet iedereen dat haalt."

Uw Groenteman André Breukers probeert een zo gevarieerd mogelijk assortiment te bieden. Er worden steeds meer zuidvruchten verkocht. "Dadels en cranberry's bijvoorbeeld zijn populairder geworden", zegt Leppink, terwijl hij een andere vrucht pakt. Hij laat een pitahaya zien en snijdt die doormidden. De binnenkant van deze rode vrucht is wit met daarin zwarte pitjes. "Die komt uit Vietnam. Pitahaya is niet alleen gezond, maar het wordt ook als decorstuk bij een maaltijd gebruikt."

Sinterklaas

Het team van Uw Groenteman André Breukers is overigens niet alleen binnen aan het werk. Ze stonden bij de intocht van Sinterklaas buiten voor de zaak. Die zaterdag bakten ze aardappelpannenkoeken. Deze lekkernijen konden de bezoekers proeven. "Dat was een leuke dag. We hebben veel positieve reacties gekregen. Misschien doen we dat binnenkort nog een keer."

Ananas

December is jaarlijks een drukke maand. De bestellijsten voor kerst zijn vanaf zaterdag verkrijgbaar. "Voor de kerstdagen maken we heel veel rauwkost. Ook krieltjes worden veel gegeten." Kwaliteit en service zijn volgens Leppink en Heinink de sleutelwoorden. "Daarmee maken wij het onderscheid. Ook gaan we naar kookclubs met collega-ondernemers. Laatst was er een bijeenkomst bij een leverancier in Enschede. Daar worden ideeën uitgewisseld en doen we inspiratie op." Sinds een jaar wordt er overigens ook veel meer ananas verkocht. "Daarvoor hebben we namelijk een speciaal snij-apparaat aangeschaft. Mensen hoeven ananas niet meer thuis te snijden. Dat voorkomt gesop op het aanrecht."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. Winkeliers vertellen in deze serie iets over hun passie voor de onderneming.

Meer berichten