Johan Hannink: "Ik wil iets nieuws opzetten. Ik ga voor particulieren bemiddelen bij de verkoop."  Foto: Stefan Wegdam.
Johan Hannink: "Ik wil iets nieuws opzetten. Ik ga voor particulieren bemiddelen bij de verkoop." Foto: Stefan Wegdam. (Foto: )

Fietsenman Johan Hannink (63) gooit het over een andere boeg

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Johan Hannink wil niet stilzitten. De fietsenmaker is weer aan de slag gegaan in zijn pand aan de Buurserstraat.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Johan Hannink heeft de draad weer opgepakt. De 63-jarige fietsenmaker werkt weer in zijn pand aan de Buurserstraat. Fietsservice Hannink is de naam van de nieuwe onderneming net buiten het centrum. Hannink was jarenlang een begrip in Haaksbergen. De fietsenverkoper had een winkel aan de Buurserstraat 15. Hij verkocht nieuwe en gebruikte fietsen, en had een werkplaats waar tweewielers werden gerepareerd. "Ik ben ooit begonnen met dit werk in Enschede. Later ben ik naar Haaksbergen verhuisd. Zo'n drie jaar lang was ik eigenaar van twee zaken: in Enschede en Haaksbergen. Dat was in de jaren negentig." Maar de onderneming in Enschede deed Hannink van de hand. Hij concentreerde zich volledig op zijn bedrijf in Haaksbergen.

Bijna tien jaar geleden veranderde de situatie. Hannink vond een overnamekandidaat voor zijn fietsenzaak aan de Buurserstraat. "Ik wilde het iets rustiger aan gaan doen. Het pand kon ik verhuren en ik bleef zelf aan het werk als zzp'er. Fietsenzaken konden mij inhuren voor fietsreparaties. Dat heb ik jarenlang gedaan. Tot ruim een week geleden." Hannink werkte in de afgelopen jaren niet voor particulieren. "Dat kon ik niet maken ten opzichte van Kevin Scholten, die de fietsenzaak in mijn pand had. Ik was alleen inzetbaar voor fietsenzaken." Hannink wilde op deze voet verder gaan.

Maar hij werd geconfronteerd met het vertrek van Scholten. Kevin Scholten zegde het huurcontract op. Hij koos voor een verhuizing naar de Molenstraat. Daardoor kwam het pand aan de Buurserstraat leeg te staan. In de winkelruimte staan nu enkele fietsen uitgestald. Achter de winkel is de werkplaats. Daar is Hannink weer aan de slag gegaan. "Ik heb op 1 oktober een nieuwe start gemaakt. Nu repareer ik weer voor particulieren. Door het vertrek van Scholten Tweewielers kan ik dat op deze locatie weer doen. Voor andere fietsenzaken ben ik niet meer inzetbaar, omdat ik hier weer veel klanten verwacht." De ondernemer wil ook fietsen verkopen. "Maar geen nieuwe fietsen. Ik wil iets nieuws opzetten. Ik ga voor particulieren bemiddelen bij de verkoop. De bemiddelingskosten zijn vijftien procent van de verkoopprijs. Dat deel van de opbrengst is voor mij, het andere deel is voor de particulier." Belangstellenden kunnen hun tweedehandse fiets naar Hannink brengen. De ondernemer probeert de gebruikte fietsen te verkopen. "Veel mensen willen hun tweedehandse fiets verkopen, maar hebben geen zin in geloop aan de deur. Ze kunnen dan de fiets naar mij brengen."

Het overgrote deel van de tijd zal Johan Hannink bezig zijn met reparaties. "Mijn hart ligt ook meer bij de werkplaats dan bij de verkoop." Hannink verwacht nog enkele jaren met plezier te kunnen werken. Aan klussen geen gebrek. "In deze branche is veel werk. Fietsenzaken hebben heel veel moeite om aan monteurs te komen. Daardoor lopen de wachttijden bij een reparatie op." De eerste klussen zijn inmiddels uitgevoerd. Hannink verwacht veel opdrachten voor het ombouwen van een gewone fiets naar een elektrische fiets. "Bij het inruilen van een gewone fiets voor elektrische fiets moet vaak heel veel bijbetaald worden. Dit is dan een goedkoper alternatief. In de zaak staan demofietsen."

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun onderneming.

Meer berichten