Monique ter Huurne in de winkel aan de Beekweg.
Monique ter Huurne in de winkel aan de Beekweg.

Een winkel verstopt in de bossen bij het Witteveen

  Zakelijk

BUURSE - De parkeerschijf hoeft niet op het dashboard te worden gelegd en aan koopavonden doen ze niet. Bij Erve Hanebulten in het buitengebied van Buurse kunnen boodschappen worden gedaan. Maar daarmee houdt ook elke vergelijking met de winkels in het dorpshart van Haaksbergen op. Eigenaren Frans en Monique ter Huurne van Erve Hanebulten runnen er een boerderijwinkel.

Streekproducten zijn het sleutelwoord bij Erve Hanebulten. Maar ook cadeauartikelen en zelfgemaakte nestkastjes voor vogels zitten in het assortiment. Net zoals verse groenten en aardappelen van eigen land.

Goede zomer

Voor Ter Huurne is de boerderijwinkel een mooie aanvulling op hun andere activiteiten. Erve Hanebulten aan de rand van het Witteveen is een boerenerf met appartementen voor vakantiegangers. Rustzoekers kunnen in de natuurrijke omgeving urenlang wandelen.

Wandelaars behoren ook tot de belangrijkste klantenkring van de boerderijwinkel aan de Beekweg 10 vlakbij de Buurserbeek. Passanten nemen soms streekproducten mee. "Zoals een pot honing of jam. We kunnen terugkijken op een goede zomer. Het begon al in april. Veel wandelaars hebben onze winkel bezocht", zegt Monique ter Huurne op deze regenachtige vrijdagochtend in september. Het fraaie weer van de dagen ervoor heeft plaatsgemaakt voor wind en neerslag. De onderneemster verwacht een rustige dag.

Duitse klanten

Toch zullen er wel wat bezoekers komen. In de nabije omgeving zijn campings en chaletpark 't Markslag. "Soms komen bezoekers specifiek voor de honing. We hebben ook Duitse klanten. Af en toe nemen ze vier of vijf potten mee. De honing is lekker en lang houdbaar", weet imker Frans ter Huurne. Hij verkoopt al jaren honing. Dat deed hij al voordat de winkel werd geopend. Het echtpaar begon in 2012 met een winkel op deze fraaie plek. "Het loopt goed. Dat hebben we mede te danken aan alle aandacht die er is voor de bij. Ook hebben veel mensen interesse in streekproducten. Dit is natuurlijk heel wat anders dan een winkel in een dorp, maar wij zijn er tevreden over. Het is ook mooi om dit erbij te hebben."

Enkele dagen in het jaar is de aanloop enorm. Om de paar jaar is er een Witte Veendag. Dan komen honderden bezoekers van heinde en verre voor een georganiseerde wandeling naar het gebied. "Veel mensen nemen dan ook een kijkje in de winkel. Ook op de open imkerdagen in juli komen veel mensen af. Dan wordt er in de winkel ook veel meer verkocht."

Te klein voor de markt

De winkel is vijf dagen in de week open van 10.00 tot 17.00 uur. Op woensdag en zondag blijft de winkeldeur gesloten. Maar Ter Huurne is de beroerdste niet als hij iemand op een woensdag op het erf ziet staan. "Het gebeurt wel eens dat er bijvoorbeeld op woensdagmiddag wandelaars langskomen. Dan gaat de winkel uiteraard open als ze even binnen willen kijken. Wij wonen naast de winkel. Maar we moeten natuurlijk zelf wel een paar vaste sluitingsdagen hebben. Want ook wij moeten wel eens op pad om andere dingen te doen. Die plannen we meestal op woensdag in." Ter Huurne voelt er niets voor om bijvoorbeeld wekelijks op de markt te gaan staan. "Nee, daar zijn wij te klein voor."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun onderneming.

Meer berichten