Spikker: "Sommige jongens lijkt het leuk om bakker te worden. Maar dat wordt vaak anders als ze beseffen wat ze ervoor moeten laten. Het is keihard werken."
Spikker: "Sommige jongens lijkt het leuk om bakker te worden. Maar dat wordt vaak anders als ze beseffen wat ze ervoor moeten laten. Het is keihard werken."

Marcel Spikker: 'Mijn wekker gaat midden in de nacht af'

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Het aantal ambachtelijke bakkers in Haaksbergen is de afgelopen decennia geslonken. Bakker Marcel Spikker zegt dat hij tot een uitstervend ras behoort. Maar de 50-jarige ondernemer wil niet somberen. Hij ziet de toekomst zonnig tegemoet. Een goede ambachtelijke bakkerij heeft volgens hem bestaansrecht.

Brood en Banket Marcel Spikker heeft meerdere vestigingen in Haaksbergen en Groenlo. Daarnaast levert hij aan zes winkels in Lichtenvoorde. "De tijden zijn veranderd. Maar een goede ambachtelijke bakkerij heeft nog altijd bestaansrecht", zegt Spikker op deze vrijdag in het vroege middaguur. De dag is nog niet eens halverwege, maar Spikker heeft al heel wat werkuren achter de rug. Zijn werkdag begint 's nachts al tegen drieën. Het brood wordt bij Spikker zelf gebakken. In de ochtenduren worden de broden in de schappen gelegd. Dat gebeurt in Haaksbergen op twee locaties. Brood en Banket Marcel Spikker is gevestigd aan de Von Heijdenstraat en de Blankenburg. Spikker nam ooit op jonge leeftijd de bakkerij van Henny Busschers over.

De inwoner van Neede was destijds nog maar 21 jaar. "Ik werkte daarvoor al bij Busschers in de bakkerij. In de loop van de jaren kon ik steeds meer zelfstandig werken. Het was niet zo dat ik op dat moment graag al een eigen bakkerij wilde hebben, maar die kans deed zich voor. Daarom ben ik er destijds ingestapt. Wel heb ik heel lang de naam van Busschers gehandhaafd. Aan de Molenstraat zat al een bakkerij met de naam Spikker. Ik wilde verwarring voorkomen." Die andere Spikker was voor hem geen onbekende. "Wim was eigenaar. Ik hielp hem al in de bakkerij toen ik heel jong was. Daardoor ben ik in het bakkersvak beland. Dat is daar begonnen." Spikker wist dat hij er veel voor moest doen om een ambachtelijke bakkerij te runnen. Met veertig uren in de week redt hij het niet. Ook moet er gewerkt worden als iedereen nog op één oor ligt. De wekker gaat midden in de nacht af. De slaap wordt tussen de middag even ingehaald. "Ik lig tussen twee uur en half vier op bed. Daarna ga ik naar de winkel voor de laatste uren. Maar na zessen is het nog niet afgelopen. Er is ook nog kantoorwerk."

Spikker heeft dat er wel voor over. De ondernemer heeft passie voor zijn vak. "Zonder de liefde voor het bakkersvak kan dit niet. Ik ben dit ritme ook gewend." Spikker ziet dat steeds minder jongeren bereid zijn voor het krieken van de dag al aan het werk te gaan. "Sommige jongens vinden het leuk om bakker te worden. Op school is het nog allemaal heel interessant. Maar dat wordt anders als ze beseffen wat ze ervoor moeten laten. Het is keihard werken."

Marcel Spikker weet dat er in de beginjaren negentig nog negen ambachtelijke bakkers waren in Haaksbergen. Maar het gros is al gestopt. "Nu zijn er nog maar drie. Minder bakkerijen is voor ons bedrijf natuurlijk gunstig. Maar we zien dat het koopgedrag van de consument is veranderd. Vroeger had je klanten voor het leven. De gunfactor was hoog. Maar veel jonge mensen komen niet meer in een bakkerij. Die gaan naar de supermarkt. Wij als ambachtelijke bakkers moeten het onderscheid maken met kwaliteit en banket." Spikker heeft ook sportverenigingen en organisaties als klant. "Broodjes voor vv Haaksbergen, HSC'21, Haackey en het Wiedenbroek bijvoorbeeld worden hier gemaakt."

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten