Foto:

Dierenvrienden Marian en Angel willen geen ballast in het voer

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Een dierenwinkel? Nee, zo willen Marian ter Horst en Angel Westerbeek hun zaak niet noemen. Ze verkopen weliswaar allerlei producten voor hond en kat, maar de term dierenwinkel dekt de lading niet. "We zijn een natuurwinkel voor hond en kat. Dat is een betere benaming. We gaan in op de specifieke behoefte", zegt Angel Westerbeek.

Meat & More is de naam van de zaak aan de Von Heijdenstraat 3. De twee vrouwen draaiden eind 2013 voor het eerst de deur open van hun winkel achter de Pancratiuskerk. Ter Horst en Westerbeek dachten dat er in Haaksbergen behoefte zou zijn aan een winkel voor honden en katten met specifieke behoeftes. "We hebben eerst vanuit huis gewerkt. Daar hebben we het opgestart. Dat was bij ons in Neede. De vraag nam toe. Na verloop van tijd zijn we op zoek gegaan naar een geschikt pand", zegt Marian ter Horst. Dat werd gevonden in Haaksbergen. Goede voorlichting vinden ze cruciaal. "Geen dier is het hetzelfde. Datzelfde geldt voor de mens. Voor mensen zijn er ook natuurwinkels. We kunnen kiezen voor gezonder leven. Ook dieren kunnen een beter leven krijgen door op de voeding te letten."

De eigenaren vinden dat veel dierenvoeding onnodige ballast bevatten. Er zijn talrijke toevoegingen, die volgens hen niet in het eten van een hond of kat thuishoren. "Geurstoffen, smaakstoffen, zout, suiker", noemt Westerbeek enkele voorbeelden. Het is volgens haar veel beter naar de natuur terug te keren. Honden en katten zijn vleeseters. "Daar is hun spijsverteringssysteem voor gemaakt. Het is daarom beter naar die basis te gaan. Probeer ballast te vermijden. Daardoor komen er ook geen toevoegingen in het lichaam, die daar niet in thuishoren." Volgens Westerbeek en Ter Horst kunnen onder meer huidproblemen, diarree en overgeven niet los worden gezien van de voeding. Ze maken het regelmatig mee dat een klant in de winkel daarover vragen stelt. "De hond reageert bijvoorbeeld op een bepaalde voeding. Wij gaan dan met de eigenaar op zoek naar een oplossing. Daar nemen we de tijd voor. Goed advies is heel belangrijk. Veel klachten kunnen door goede voeding voorkomen worden."

In de winkel liggen zakken met brokken voor honden en katten. Het zijn niet de gangbare merken. Ook staan er vriezers in de zaak en in de ruimte achter de winkel. Ter Horst pakt een vleesverpakking uit de vriezer. "Dit is van honderd procent vlees. We hebben van alles. Vlees van onder meer de lam, kalkoen en geit. Er is ook vis. In al deze producten zitten geen ballaststoffen."

Het welzijn van de dieren staat voorop. "Dat is onze missie. Natuurlijk moeten wij hier winst maken. We zijn een onderneming. Maar we willen heel graag honden en katten helpen. Daarbij gaan we zo dicht mogelijk naar de natuur. In het begin vonden mensen dat best zweverig. Maar dat is het niet. We streven naar goede voeding. En hoe meer geconcentreerd dat is, hoe minder de dieren ervan nodig hebben. De ontlasting is ook beter." Klanten komen niet alleen uit Haaksbergen naar Meat & More. "Voor goede voeding en advies is men best bereid een eindje te rijden. We hebben hier ook bezoekers uit plaatsen als Wierden en Doetinchem."

Het is bij Meat & More ook mogelijk op afspraak een titerbepaling te laten uitvoeren. Dat gebeurt door een holistische dierenarts. Een titerbepaling is een bloedtest die aantoont of een hond of kat nog voldoende antilichamen heeft. "Daardoor kun je bepalen of een vaccinatie na een bepaalde tijd wel nodig is. Dat is lang niet altijd het geval. Maar een vaccinatie is wel een belasting voor het immuunsysteem."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten