Ara Doner pakt bonbons in. Multivlaai verkoopt ook bonbons. De eigenaar verwacht drukke dagen vanwege Moederdag.
Ara Doner pakt bonbons in. Multivlaai verkoopt ook bonbons. De eigenaar verwacht drukke dagen vanwege Moederdag. (Foto: Stefan Wegdam)

Ara Doner van Multivlaai: 'Klanten gaan soms wel eens vreemd'

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Ara Doner wacht een drukke week. Het is zondag Moederdag. De eigenaar van Multivlaai in Haaksbergen gaat daarom meer vlaaien bestellen. Ze gaan gretig aftrek vinden. "Dit is een goede dag voor de winkel. Datzelfde geldt voor Kerstmis en Pasen. Ook dan worden er veel meer vlaaien gekocht", weet de ondernemer uit Almelo.

Ara is sinds vijf jaar eigenaar van Multivlaai aan de Dr. Prinsstraat. Multivlaai bestaat in Haaksbergen echter al veel langer. "Al een jaar of 25", schat Ara. Hij was hiervoor met een compagnon eigenaar van een vestiging van Multivlaai in Almelo. Maar Ara had er wel oren naar op eigen benen te staan. Op een gegeven kwam het aanbod in Haaksbergen de Multivlaai over te nemen. "Een ouder echtpaar was hier eigenaar. Maar zij gingen met pensioen. Ik kreeg de kans, maar moest natuurlijk wel goed nadenken. Haaksbergen is een veel kleinere plaats dan Almelo. In Almelo liep het goed. Hier wist ik niet of het goed zou gaan draaien."

Multivlaai is een begrip. In het Limburgse dorpje Sevenum wordt deze lekkernij sinds decennia gemaakt. De vlaai was ooit een regionale traktatie. Maar de bedrijfsactiviteiten werden uitgebreid. Fruitvlaaien, slagroomvlaaien, aardbeivlaaien en kruimeltjesvlaaien gingen de provinciegrens over. In tal van plaatsen werden vestigingen van Multivlaai geopend. Haaksbergen incluis. Ara neemt geen blad voor de mond. Hij is overtuigd van het concept. "Multivlaai is dé vlaaienspecialist. In Sevenum worden de lekkerste vlaaien gemaakt. De keuze is ook heel groot. Er zijn veel smaken. In de loop van de jaren is het aanbod steeds groter geworden."

Maar Multivlaai is niet meer de enige winkel waar de vlaaien worden aangeboden. Supermarkten hebben hun assortiment met deze lekkernij uitgebreid. "De concurrentie is toegenomen. Vroeger kon je geen vlaaien kopen in een supermarkt." Hij ziet die ontwikkeling met lede ogen aan. Maar de ondernemer weet dat veel mensen toch kiezen voor een vlaai van een specialist. "Wij zijn iets duurder, maar ik durf wel te zeggen dat de smaak van Multivlaai beter is. Soms komen er klanten die spijt hebben dat ze een keer een vlaai elders hebben gekocht. Laatst was er nog iemand die zei spijt te hebben dat hij 'vreemd was gegaan.' Die kiest weer voor ons", zegt Ara met een glimlach. "Een ander voordeel is dat wij vlaaien snijden. Hier kun je bijvoorbeeld ook een halve vlaai of een kwart vlaai kopen." Dagelijks bestelt hij een hoeveelheid vlaaien. Die worden bij het krieken van de dag bezorgd. In de nachtelijke uren worden ze in Sevenum klaargemaakt voor de verkoop in heel Nederland. In de ochtenduren is de vlaai op haar verst. "Het is in de ochtend vaak drukker dan in de middag. Ik begin hier om zeven uur met snijden en om acht uur gaat de winkel open. Vaak staat al iemand om half acht voor de deur. Ook wordt er meer besteld via internet. We hebben daarnaast een eigen bezorgdienst. Voor de kerstdagen heb ik bijna driehonderd kilometer in Haaksbergen en omgeving gereden om de vlaaien te bezorgen." Bij Multivlaai kunnen bezoekers ook koffie drinken en een vlaaipuntje verorberen. Er zijn twee tafels met stoelen.

Het assortiment bestaat niet alleen uit vlaaien. Multivlaai verkoopt ook bonbons. "Die komen uit België. Ze zijn van het wereldberoemde merk Leonidas. Deze bonbons is niet zo duur als bij de bakker." Ara wil bezoekers in de Dr. Prinsstraat erop attenderen dat ze de parkeerschijf niet moeten vergeten. "Er wordt hier heel vaak gecontroleerd. Ik loop soms naar buiten om mensen te waarschuwen. Ook leen ik mijn eigen parkeerschijf wel eens uit. De ergernis is ontzettend groot als je de parkeerschijf vergeet en even later ziet dat je een bekeuring hebt gekregen."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten