Foto: Stefan Wegdam

Ben van Rijn maakt tafels tot op de millimeter nauwkeurig

  Zakelijk

HAAKSBERGEN - Buiten bij de ingang staan houten tafels, stoelen en opvallende houten kapstokken. Binnen wordt er gewerkt. Het is Koningsdag, maar bij Hout van Ben zit de deur op deze laatste vrijdag in april niet op slot.

De eigenaars Ben van Rijn en Lisette Put zijn aan het werk. Er worden houten meubelen gemaakt. Ook kunnen belangstellenden langskomen om een kijkje te nemen in de showroom. Er valt veel te zien. "Drie jaar geleden ben ik met deze onderneming begonnen. De crisis is voorbij. Er is veel vraag naar houten meubelen. Ik maak alles op maat", zegt Van Rijn in het onderkomen aan de Enschedesestraat. Hout van Ben is gevestigd pal achter tankstation Diepemaat.

Jaren achtereen werden hier caravans verkocht. Ook zat er nog een garage. Daarna heeft het pand lang leeggestaan. Totdat het oog van Van Rijn op deze locatie viel. Dat was in 2015. Van Rijn stopte als onderaannemer in de bouwsector en ging voor zichzelf aan de slag als meubelmaker. Het pand aan de Enschedesestraat voldeed aan zijn verwachtingen. Het is zeer ruim en het is een zichtlocatie. Op een stellage achter de kassa herinnert een beeldje aan de opening van Hout van Ben. Voetbalclub NEO feliciteert de ondernemer met zijn nieuwe stap. Van Rijn is trainer bij de vereniging uit Borne. "In het najaar van 2015 ben ik begonnen met Hout van Ben. Op dat moment was het uiteraard nog rustig. Ik moest nog ontdekt worden. Via facebook en internet heb ik veel aan naamsbekendheid gedaan. Vooral internet is belangrijk. De opdrachten komen uit het hele land."

De ondernemer maakt alles zelf. Hout van Ben is geen meubelzaak. Van Rijn onderscheidt zich door maatwerk. "Thuis kunnen mensen exact de lengte en hoogte van hun gewenste tafel bepalen. Tot op de millimeter kan ik het op maat maken. Er zijn klanten die heel gericht op zoek gaan naar een passende tafel. Die moet bijvoorbeeld 1.37,5 centimeter lang zijn. Aan die specifieke vraag kan ik dus voldoen." Datzelfde geldt voor loungesets. In de showroom staan talrijke banken en stoelen opgesteld. Ook zijn er boomstaftafels. Van Rijn werkt met diverse houtsoorten. Aan keuze geen gebrek. "Dat varieert van steigerhout tot mango en eiken. Eikenhout heeft de beste kwaliteit. Een goede kwaliteit staat voorop, maar dat betekent niet dat het veel geld hoeft te kosten. Een eettafel kan bijvoorbeeld al vanaf enkele honderden euro's gemaakt worden."

De Haaksbergenaar maakt niet alleen tafels en banken. Op de stellages staan ook vogelhuisjes. Die zijn er niet voor de sier neergezet. "De vogelkastjes zijn van resthout gemaakt en worden ook verkocht." Maar veel tijd om voor de gevederde vrienden aan het werk te gaan, is er niet meer. De orderportefeuille is steeds voller geworden. Het aantal opdrachten is jaarlijks toegenomen. "We merken dat de crisis voorbij is. Meer mensen zijn bereid om geld uit te geven voor goede kwaliteitsproducten. Er is bijvoorbeeld veel vraag naar eiken tafels. Onze klanten komen uit heel Nederland. Ik heb net iets gemaakt voor een klant uit Schiedam. Die vinden ons via internet. Het gebeurt ook wel eens dat ik de klant helemaal niet zie."

Ben Van Rijn maakt niet alleen meubilair voor de woonkamer of in de serre. Ook voor bedden draait hij zijn hand niet om. Van Rijn voelt zich in zijn onderneming als een vis in het water. "Of ik hier niet eerder mee had moeten beginnen? Nee, zo denk ik niet. Terugkijken heeft geen zin. Ik kijk vooruit." Kijk voor meer info op www.houtvanben.nl.

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten