Dennis en Patricia Sierhuis van Roij wonen en werken aan de Von Heijdenstraat. Tekenen en schilderen is hun specialisme.
Dennis en Patricia Sierhuis van Roij wonen en werken aan de Von Heijdenstraat. Tekenen en schilderen is hun specialisme. (Foto: Stefan Wegdam)

Geen dag blijven de potloden van Dennis en Patricia in de doos

  Zakelijk

Met zijn karakteristieke panden ademt de Von Heijdenstraat een nostalgische sfeer. Een volwaardige winkelstraat is deze straat achter de Pancratiuskerk echter niet. Er staan ook woonhuizen. Dennis en Patricia Sierhuis van Roij wonen er ook. Zij hebben een pand waarin ze wonen en werken.

HAAKSBERGEN - Het echtpaar heeft er twee ateliers. "Dennis en ik verzorgen hier tekenlessen en workshops. We verkopen ook wel materialen, maar een winkel zijn we niet", zegt Patricia. Het tweetal verhuisde vijf jaar geleden naar dit gebouw, waarin voorheen onder anderen videotheek Haaksbergen gehuisvest was. Boven was expositieruimte De Graanzolder. Dennis en Patricia zijn enthousiast over deze plek in het dorpshart. Ze werkten en woonden voor hun verhuizing aan de Stationsstraat, boven de Jumbo. Het leven van Dennis kan niet los van kunst worden gezien. Zijn vader wijlen Cor was een bekende Haaksbergenaar. Hij gaf tekenles en verkocht tekeningen.

Zoon Dennis liftte mee op zijn succes. "Maar het is niet zo dat ik me van jongs af aan alleen met tekenen en schilderen heb beziggehouden. Ik had eerst een baan. Maar die heb ik negen jaar geleden na de dood van mijn moeder opgezegd. Dat was in het voorjaar van 2009. Ik kan het me nog goed herinneren. Op dat moment volgde ik mijn hart. Maar het was ook de periode dat de economische crisis begon. De eerste berichten in de media daarover verschenen net nadat ik voor mezelf was begonnen", zegt Dennis. Zijn vrouw Patricia had een baan. Maar ook zij besloot zich later helemaal op het tekenen met kleurpotlood te richten. Zij raakte enthousiast en bleek over het nodige talent te beschikken. Achteraf is het een juiste stap gebleken. Dennis en Patricia geven teken- en schilderlessen. Ook tekenen en schilderen ze in opdracht. Er gaat bijna geen dag voorbij dat er niet wordt getekend. "Wij hebben van onze hobby ons beroep kunnen maken. Voor de tekenlessen en workshops is veel belangstelling. Zes dagen in de week zijn er lessen. Vaak 's avonds, maar ook 's ochtends en 's middags. Daarnaast geef ik dagworkshops", zegt Patricia.

Het echtpaar constateert dat veel mensen het leuk vinden om creatief bezig te zijn. "Dat geldt niet alleen voor senioren, die net hun pensioengerechtigde leeftijd hebben bereikt. Ook jongere mensen komen naar de lessen", zegt Patricia. Zij won vorig jaar nog een prestigieuze ontwerpprijs. Patricia tekende voor Faber-Castell een hagedis. Die tekening wordt afgebeeld op de dozen van hoogwaardige kleurpotloden van deze fabrikant. "Het is een eer om daar met mijn tekening en naam op te staan", zegt Patricia, die inmiddels ook voor het kunstmagazine Atelier regelmatig bijdragen levert als auteur.

Aan de wand hangt een portret van wijlen Jan te Wierik. De bekende kunstenaar uit Haaksbergen overleed in 2002. Dennis heeft meer portretten gemaakt. Ook in opdracht. "Maar dat is niet onze belangrijkste inkomstenbron. Dat zijn de lessen. We exposeren weinig en gaan niet alle kunstmarkten af. Wel vinden we het vanzelfsprekend dat we met een stand op de Haaksbergse kunstmarkt staan." 

Patricia en Dennis Sierhuis van Roij maken kunst. Maar kunstenaars willen ze zichzelf niet noemen. "Die term wordt te snel gebruikt. Wij vinden dat je die titel eerst moet verdienen. Wij maken tekeningen en schilderijen. Het is ons beroep. We vinden het leuk om lessen te verzorgen. De vaardigheden proberen we over te brengen op cursisten. De lessen moeten leuk en gezellig zijn. Dat vinden we belangrijk." Info:

www.ateliersierhuisvanroij.com

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten