Foto: Stefan Wegdam

IJsmeester Paul Wilderink is klaar voor een nieuw seizoen

  Zakelijk

Het is bij de kille temperaturen van de afgelopen dagen amper voor te stellen, maar deze week begint daadwerkelijk het nieuwe ijsseizoen. Het is maart. Dat is traditioneel de maand waarin ijssalons de deuren openen. Dat gebeurt ook bij IJssalon Wilderink aan de Blankenburgerstraat. De eerste verkoopdag is vandaag, woensdag 7 maart.

HAAKSBERGEN - Eigenaar Paul Wilderink en zijn vrouw Ellen waren de afgelopen weken al druk in de weer om vandaag goed te beginnen. De zaak moet er weer pico bello uitzien voordat het eerste schepijs en de sorbets worden gekocht. Een week voor de opening komen medewerkers van de groothandel op bezoek. Ze hebben dozen vol ijshoorns bij zich. De levering wekt op het eerste oog enigszins bevreemding. Want het vriest deze vrijdagochtend nog flink. Een gure wind waait door de Blankenburgerstraat. De fontein aan de overkant van IJssalon Wilderink is bevroren. Koning Winter laat zich laat in het seizoen nog even gelden. Maar Wilderink is blij dat het kwik inmiddels is gestegen. Het voorjaar lonkt.

Eetalage

Het ondernemerspaar begint aan het dertiende seizoen in de ijssalon. "We hebben in het verleden ook De Eetalage gehad. Eerst aan de Eibergsestraat, later hier aan de Blankenburgerstraat. Op een gegeven moment hebben we besloten voor de ijssalon te kiezen. Een restaurant én een ijssalon runnen betekent heel veel werk. De Eetalage bestaat nog steeds, maar daar zijn wij geen eigenaar meer van", zegt Wilderink. Het bereiden van ijs is zijn passie geworden. De prestaties bleven niet onopgemerkt. IJssalon Wilderink is lid van de vakvereniging voor ambachtelijke ijsbereiders. In 2013 werd hij uitgeroepen tot ijsvakman. Dat kunststukje herhaalde hij enkele weken geleden. De Haaksbergenaar mag zich ijsvakman van 2018 noemen. "Dat is een prestigieuze prijs. Deze wedstrijd is de Champions League voor de ambachtelijke ijsbereiders", zegt Wilderink. De bekendmaking is jaarlijks vlak voor het begin van een nieuw ijsseizoen. Wilderink werd ijsvakman dankzij een goede jurybeoordeling in twee wedstrijdcategorieën. Hij overtuigde met smaak en creatie.

IJssalon van het Jaar

Deze wedstrijd krijgt overigens nog een vervolg. IJssalon Wilderink is ook genomineerd voor de verkiezing ijssalon van het jaar. Binnenkort kan hij bezoek van een mysteriegast te verwachten. De onbekende bezoeker werpt dan ook een nauwkeurige blik op de bediening en de uitstraling van de ijssalon. "De bekendmaking van de ijssalon van het jaar is op 24 maart. Dat is de dag van het ijs." Wilderink boekte zijn meest recente succes met bosbessensorbetijs. De bosbessen voor zijn lekkernij kocht hij bij bosbessenkwekerij La Francaise in het buitengebied van Enschede. "Ik wil graag ijs maken van goede producten. Bananen bijvoorbeeld haal ik bij De Echte Groenteman Rob Beukert. Het ijs maak ik allemaal zelf." Soms probeer ik ook wat nieuws uit. Ik ben nu bijvoorbeeld bezig met kwarkijs. Dat wordt een romige ijs met aardbeiensaus en rabarbersaus. Voor het kwarkijs draai ik met verse boerenmelk. De melk koop ik bij Geert Boksem uit Haaksbergen. Ik weet nu natuurlijk niet of er heel veel vraag naar het kwarkijs zal zijn. Dat moeten we afwachten."

'Ook in de winter wordt er gewerkt'

Aardbeien, banaan, malaga, en stracciatella worden het meest gevraagd bij IJssalon Wilderink. "Werken aan een nieuw ijsidee zoals kwarkijs kost best veel tijd, maar dat vind ik mooi. Daar ben ik vakman voor." Voor Wilderink breken nu weer drukke tijden aan. De ijssalon is tot halverwege oktober dagelijks geopend. "In de winter is de zaak gesloten. Dan hebben we veel meer vrije tijd. Maar ook in de winter wordt er gewerkt. We maken ook ijs voor restaurants en verkopen ijstaarten."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten
Shopbox