Logo haaksbergerkoerier.nl


Foto: Stefan Wegdam

René Pot: 'Mensen zijn langer mobiel met een aangepaste fiets'

  Zakelijk

Pot Tweewielers aan de Blankenburg in Haaksbergen is een begrip. Wie kent de bekende fietsenwinkel aan de rand van het dorpshart niet? De zaak bestaat al vele tientallen jaren. Geert Pot stond ooit aan de wieg van de succesvolle onderneming. Nu staat zijn zoon René aan het roer.

HAAKSBERGEN - "De zaak is in 1966 opgericht. Van 1996 tot 2000 waren we gezamenlijk eigenaar en daarna heb ik het overgenomen", zegt René Pot op deze vrijdagmiddag in zijn kantoor achter de winkel. In de reparatieruimte ernaast zijn twee medewerkers aan het werk. Ze repareren fietsen. Intussen komen klanten in de winkel, die naar een nieuwe tweewieler informeren. Pot verwacht de komende maanden veel meer nieuwe belangstellenden. "In het voorjaar worden veel fietsen ingeruild. Het fietsseizoen komt er dan weer aan. Vaak willen mensen een nieuwe fiets als het goed weer wordt om fietstochten te maken. April en mei zijn maanden waarin de verkoop toeneemt", weet Pot uit ervaring. De ondernemer heeft de branche zien veranderen de laatste jaren. "In de afgelopen tien jaar zijn er veel ontwikkelingen geweest. Dan doel ik niet alleen op de e-bike", zegt Pot, die wijst op enkele fietsen in de zaak. Pot Tweewielers heeft ook zogeheten lage instapfietsen, laagzitters en driewielfietsen. Daarmee onderscheidt Pot zich.

Aangepast fietsen heeft een vlucht genomen. "Vroeger had je simpelweg pech als je door ongemak niet meer kon fietsen. Maar nu is er heel veel mogelijk. We vinden het belangrijk dat iedereen zo lang mogelijk plezier kan houden aan het fietsen." Pot heeft voor de niet-alledaagse fietsen zelfs een brochure gemaakt. Daarin staat informatie voor mensen die aangewezen zijn op speciale fietsen. Ook zijn er aangepaste attributen. Pot laat een voorbeeld zien. Hij toont een vreemd zadel. Dit zadel heeft een opening. "Dat noemen we een prostaatzadel. Het is heel vervelend als je last van de prostaat hebt tijdens het fietsen. Voor veel mensen komt zo'n speciaal zadel als geroepen." Ook kunnen fietsen geleverd worden waarbij de bediening aan één kant zit. "Dat is een goede oplossing voor mensen, die in een van de handen minder kracht hebben." Pot wil vanzelfsprekend veel ruchtbaarheid geven aan de speciale fietsen en attributen. Daarom gaf hij onlangs een presentatie tijdens een middag van de Katholieke Ouderen Bond. "Daar waren bijna honderd mensen aanwezig. Veel mensen weten niet wat er allemaal mogelijk is. Ze hebben veel nieuwe mogelijkheden gehoord. We hebben niet alleen aangepaste fietsen, maar ook scootmobielen. Ik vind al die nieuwe ontwikkelingen heel positief. Mensen blijven daardoor langer mobiel. Het geeft ons ook veel voldoening als klanten vertellen hoe fijn ze het vinden dat ze een aangepaste fiets hebben. Op deze manier wordt hun leefwereld weer groter. Vroeger waren de mogelijkheden heel beperkt." Maar al die nieuwigheden hebben ook een keerzijde. Pot en zijn medewerkers moeten zich constant bijscholen. "Wij willen weten hoe nieuwe producten werken. In de winkel moeten we goed uitleg kunnen geven. Als gevolg van al die innovatie hebben we veel scholing nodig."

Pot Tweewielers is binnenkort eveneens present op de vitaliteitsbeurs in De Bouwmeester. Senioren zijn een belangrijke doelgroep voor de onderneming. "Veel oudere mensen hebben een e-bike aangeschaft. Dat was een hausse. Maar aan die stijging is nu een einde gekomen. Ik schat dat ongeveer een derde van de fietsen al een e-bike is. De leeftijd van de kopers is overigens omlaag gegaan. Een e-bike is allang niet meer alleen een fiets voor senioren." Niet iedereen heeft echter behoefte aan luxe. "Daarvan zijn wij ons bewust. Daarom bieden wij ook eenvoudige en voordelige nieuwe fietsen aan. Tevens hebben wij vanaf tweehonderd euro ook goede tweedehands fietsen."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox