Gerard en Janny Trip
Gerard en Janny Trip (Foto: Stefan Wegdam)

Voor Gerard en Janny Trip gaat er niets boven biologisch eten

  Zakelijk

Voor Gerard en Janny Trip gaat er niets boven biologisch eten. Voor het voedsel uit de supermarkt halen ze hun neus op. Zij kiezen voor natuurproducten zonder toevoegingen. Die verkoopt het ondernemersechtpaar in de winkel Natuurvoeding De Brink. "We zijn een kleine supermarkt. Maar aan onze producten is niets toegevoegd. Dat is het kenmerkende verschil met de andere supermarkten", zegt Gerard Trip.

HAAKSBERGEN - Het tweetal maakte twaalf jaar geleden van hun passie hun beroep. Janny Trip was al werkzaam in een natuurvoedingswinkel. Zij werkte in Doetinchem. Gerard Trip was werkzaam voor een bank, maar nam daar ontslag. Hij wilde een nieuwe weg inslaan. De wens van het van oorsprong uit Drenthe afkomstige echtpaar was een eigen winkel. Ze keken rond, maar konden aanvankelijk niets vinden. Maar opeens maakte de vorige eigenaar van Natuurvoeding De Brink bekend dat hij zou stoppen. "Deze winkel bestond op dat moment al vijftien jaar. Voor ons was het een uitgelezen kans. Natuurlijk hebben we ons eerst met een accountant verdiept in de cijfers. Die zagen er goed uit. Een gok is het altijd een beetje, maar we hadden er vertrouwen in", zegt Gerard Trip over het besluit om de winkel aan De Brink over te nemen. Hun levensfilosofie konden ze in de onderneming uitdragen. Niet voor niets is aan de naam De Brink 'Natuurvoeding' toegevoegd. Dat is het sleutelwoord. "Natuurproducten eten is ook onze levensstijl. Voor ons geen voedsel met smaakstoffen, geurstoffen en al het andere dat eraan toegevoegd is. In een supermarkt komen wij niet. Lees eens op de etiketten wat er allemaal aan het eten is toegevoegd. Dat willen wij niet", zegt Janny.

Nagenoeg alles
In hun winkel is nagenoeg alles verkrijgbaar. Maar de hoeveelheden zijn uiteraard veel geringer dan in andere supermarkten. In een diepvries ligt vlees. "Maar dit is vlees van dieren, die een goed leven hebben gehad. De kippen komen van een zorgboerderij in Rekken. En het rundvlees en varkensvlees is van een biologische boer uit Lievelde." Elders in de winkel staan tal van potten jam en rabarber op de planken. "Van heel fruitsoorten kan jam gemaakt worden. Maar dit is allemaal jam en rabarber van onbespoten fruit. Dat komt van een landgoed uit Beesd. Het is puur. Suiker wordt er niet aan toegevoegd. Al die toevoegingen zijn niet noodzakelijk om een betere smaak te krijgen", vindt Gerard Trip.

Snoepgoed
Opvallend is het rek met snoepgoed. Er zijn onder meer zakken drop en lolly's. "Ook dat kan zonder suiker gemaakt worden." Het echtpaar ziet soms wel eens verbaasde gezichten in hun winkel. "Mensen die voor de eerste keer komen, zijn wel eens verrast door datgene wat wij hier hebben. We zijn een supermarkt in het klein." Natuurvoeding De Brink heeft veel vaste klanten. Gerard en Janny Trip merken wel dat meer mensen nieuwsgierig zijn naar biologisch eten. "Maar de vraag naar biologisch is hier nog altijd veel minder groot dan in het westen van Nederland. Wij hadden trouwens nog wel verwacht dat de vraag naar bioproducten zou toenemen na die crisissen in de landbouw. Maar na de dierziektes zoals vogelgriep en varkenspest stonden de mensen hier niet in de rij."

Meer concurrentie van supermarkten
Natuurvoeding De Brink ondervindt steeds meer concurrentie van andere supermarkten. "We zien dat ook andere winkels biologische producten gaan verkopen. Dat is een aanvulling van het assortiment. Gelukkig horen wij dat veel vaste klanten zeggen dat ze bij ons blijven kopen. Ook internet heeft het consumentengedrag veranderd. Maar onze producten zijn ook via internet verkrijgbaar. We zijn een afhaalpunt van ekoplaza.nl. Boodschappen kunnen op die site besteld worden en vervolgens bij ons worden afgehaald. Deze webshop is honderd procent biologisch."

Winkels uitgelicht
De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten