Logo haaksbergerkoerier.nl


Foto: Stefan Wegdam

Fanshophouder Paul Walter: 'FC Twente is nog altijd populair'

  Zakelijk

De hausse rondom FC Twente is voorbij. Maar nog altijd plukt Paul Walter de vruchten van de topjaren. Na de opening van zijn FC Twente Fanshop liep het storm in zijn winkel aan de Spoorstraat 4A. Dat was eind 2010. De shirts en sjaals van FC Twente gingen als warme broodjes over de toonbank. "FC Twente is nog altijd een grote club. Maar in de laatste jaren worden niet meer zoveel artikelen van FC Twente gekocht als in de beginjaren", zegt Paul Walter op deze woensdagmiddag tussen kerst en oud en nieuw.

HAAKSBERGEN - Paul Walter is de eigenaar van de FC Twente Fanshop in Haaksbergen. Walter is voor menigeen een bekend gezicht. Hij runde jarenlang de sportwinkel Intersport aan de Spoorstraat. De ondernemer begon zijn sportzaak eind jaren tachtig. "In 1989 ben ik met Sporthuis Haaksbergen begonnen. Al heel snel sloot ik me bij een inkoopcombinatie aan. Dat werd Intersport." Maar Intersport in Haaksbergen bestaat allang niet meer. In 2009 draaide Walter de deur van zijn sportwinkel voor de laatste keer dicht.

Concurrentie

De moordende concurrentie noopte hem het huurcontract van het winkelpand aan de Spoorstraat niet te verlengen. "De Megastore op Westermaat in Hengelo was ontzettend populair en goedkoper. Ook internet was in opkomst. Bovendien zat er in Haaksbergen al een sportzaak. Ik was niet de enige. Het leek mij beter in 2009 het huurcontract niet met nog eens vijf jaar te verlengen", zegt hij over dat besluit. Maar Walter verdween niet helemaal van het toneel. Naast de voormalige Intersport had hij een ruimte in eigendom, die destijds als opslag fungeerde. Die ruimte werd tot winkel getransformeerd.

Peter Wisgerhof

Nu zit hij in 'de kleinste winkel in Haaksbergen én ook de leukste' zoals op zijn visitekaartje is te lezen. Walter koos ervoor een nieuwe weg in te slaan. FC Twente ontwikkelde zich in die tijd tot een topclub. De club uit Enschede was geen subtopper meer. "Bij Intersport verkocht ik al artikelen van FC Twente. De club werd steeds populairder. Ik heb FC Twente mijn plan voorgelegd om in Haaksbergen een fanshop te beginnen. Daar waren ze blij mee." De winkel werd eind 2010 geopend door de verdediger Peter Wisgerhof. "Het was een regenachtige woensdagmiddag, maar het was ontzettend druk. De opening was een halfjaar na het kampioenschap. In het seizoen daarop ging het ook heel goed. FC Twente won de KNVB-beker, maar miste helaas net het kampioenschap. Ik weet nog wel dat die KNVB-bekerfinale tegen Ajax op dezelfde zondag was als de Meimarkt. Op die dag werden er heel veel shirts van FC Twente gekocht."

Ex-topclub

Een topclub is FC Twente is niet meer. Toch is de Enschedese eredivisionist nog altijd populair. "Ik heb net weer een nieuwe set sjaals van de Haaksbergse fanclub binnengekregen. Veel mensen uit Haaksbergen zijn supporter van FC Twente. Ik verkoop van alles: sjaals, drinkbekers, mokken, dekbedovertrekken, ballen, etc. In december heb ik veel geschenkartikelen verkocht."

Niet alleen FC Twente

Paul Walter verkoopt ook voetbalschoenen en tennisrackets. "Tennis is mijn hobby. Ik bespan nog altijd rackets. Ook heb ik een collectie voetbalschoenen, die ik voor een goedkopere prijs kan aanbieden. Opvallend is dat ik de laatste jaren steeds meer meiden in de winkel zie. Meidenvoetbal is in opkomst", zegt Walter, die inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd heeft bereikt. "Deze winkel is mijn hobby. Ik ben ook niet elke dag geopend. Per seizoen bekijk ik of ik met de FC Twente Fanshop doorga."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox