Foto: Stefan Wegdam

Foto Vaarhorst is tegenwoordig de enige fotospeciaalzaak van Haaksbergen

  Zakelijk

Nog niet eens zo lang geleden telde Haaksbergen vier fotospeciaalzaken. In het analoge tijdperk konden Haaksbergenaren kiezen waar ze hun fotorolletje lieten ontwikkelen. Maar na de digitale revolutie is het aantal fotospeciaalzaken gedecimeerd tot één. Alleen Foto Vaarhorst aan de Spoorstraat is overgebleven.

HAAKSBERGEN - Eigenaar Erik de Just is er best trots op dat hij in de woelige jaren het hoofd boven water kon houden. Maar De Just draait niet om de hete brij heen. Ooit zal ook voor Foto Vaarhorst het doek vallen. "Ik denk niet dat ik een opvolger voor deze zaak zal vinden", zegt De Just. Onder de fotospeciaalzaken heeft een kaalslag plaatsgevonden. "Er is in Nederland nog maar een kwart van alle winkels overgebleven. Dat aantal zal blijven dalen. Ik denk dat er over een jaar of tien hooguit vijftig fotospeciaalzaken zullen zijn in dit land." De 51-jarige winkelier schetst een somber beeld. Een kentering is volgens hem niet in zicht.

Pasfoto's

"De komst van de digitale camera heeft alles veranderd. Die kwam er enkele jaren voor de eeuwwisseling. Veel mensen wilden een digitale camera hebben. Fotografiewinkels gingen elkaar enorm beconcurreren door ze voor steeds lagere prijzen aan te bieden. Daar moest ik ook in mee. De winstmarges werden daardoor minimaal. Bovendien ging Mediamarkt ook digitale camera's verkopen. Daar hebben wij natuurlijk de gevolgen van ondervonden. Maar Mediamarkt is niet altijd goedkoper." Foto's op print worden amper nog gemaakt. "Ik heb een paar klanten die nog een rolletje gebruiken. Die doen het nog zoals het vroeger altijd gebeurde. Na de zomervakantie hadden wij het altijd ontzettend druk met het ontwikkelen van de vakantiefoto's. Het was een spannend moment als de foto's werden opgehaald. Iedereen was benieuwd of ze gelukt waren." Nu is pasfotografie is een belangrijke inkomstenbron voor Foto Vaarhorst. De eerste klanten op deze eerste vrijdagochtend in december komen voor pasfoto's. Die vraag zal volgens De Just blijven. "Het is alleen jammer voor onze branche dat de geldigheid van paspoorten en rijbewijzen is verlengd. Dat was vijf jaar, maar nu is dat tien jaar. Daardoor hoeven mensen minder vaak pasfoto's te maken." Ook maakt De Just foto's voor scholen. "Met schoolfotografie gaat het momenteel heel goed. Ik fotografeer voor zo'n twintig scholen. Klassenfoto's en individuele foto's."

Kerstkaarten

De Just breidde zijn assortiment in de loop van de jaren uit met onder meer cadeau-artikelen en kaarten. Ook zijn er knuffels en boeken te koop. De tweede bestseller van René van der Gijp bijvoorbeeld ligt afgeprijsd in de boekenkast. De uitbreiding van het assortiment is noodzakelijk. "Daardoor komt er meer bezoek in de winkel. Vroeger kwamen klanten na de aankoop van een fototoestel terug voor het ontwikkelen van hun foto's. Dat laatste is weggevallen door de opkomst van digitale fotografie." Het aanbod van kerstkaarten is enorm. "Ik heb het grootste assortiment aan kerstkaarten. In de etalage is veel te zien."

Voor natuurfoto's naar Canada  

Erik de Just is ook hobbyfotograaf. Voor het maken van natuurfoto's reisde hij al eens naar Antarctica en Canada. Op het continent rond de zuidpool fotografeerde hij onder meer pinguïns. In het noordelijke deel van Canada maakte hij foto's van ijsberen. "Dat deed ik vanuit de auto." Begin dit jaar presenteerde hij met twee natuurfotografen zijn mooiste foto's in een vol theater De Kappen.

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten
Shopbox