Foto: Stefan Wegdam

Wereldwinkel Haaksbergen: Ontwikkelingshulp op kleine schaal

  Zakelijk

Op het eerste oog is de Wereldwinkel een gewone winkel. Er hangen kettingen en shawls, in vitrines staan koppen, mokken, soepkommen en beelden van boeddha. Voor de etalage zijn ook nog vingerpopjes en vilten handpoppen te zien.

HAAKSBERGEN - De Wereldwinkel biedt een potpourri van snuisterijen. Maar achter al deze koopwaar schuilt een bijzonder verhaal. Ze zijn afkomstig uit arme landen in andere werelddelen. Met een aankoop in de Wereldwinkel worden kleine ondernemers in landen als Zimbabwe, Nepal, Madagaskar, India en Indonesië ondersteund. Haaksbergenaren kunnen een steentje bijdragen aan ontwikkelingshulp door in deze winkel aan de Von Heijdenstraat iets te kopen.

Voorzitter Tineke de Jong van de vereniging Wereldwinkel in Haaksbergen hoopt dat nog meer plaatsgenoten dat gaan doen. "Het is bijna december. Dat is traditioneel onze drukste maand. Daarom zijn er nu ook zoveel kerststalletjes te koop. Ook die worden in ontwikkelingslanden gemaakt", zegt De Jong. Tussen de kerststalletjes staan ook houten giraffes, schildpadden en olifanten. Ook is er kunst van steen. "In deze kast staan producten uit Zimbabwe en Kenia. Maar het is niet zo dat we deze vitrines hebben gescheiden op land of werelddeel. De olifanten bijvoorbeeld komen uit India", zegt De Jong. Iets verderop staan enkele pinguïns en een reiger. Ze zijn van metaal. "Die komen uit een kunstenaarsdorp in Zimbabwe", weet De Jong. De vrijwilligers van de Wereldwinkel gaan zelf niet naar Afrika, Zuid-Amerika of Azië om de voorraad aan te vullen. Dat zou onbetaalbaar zijn. De inkoper is een importeur uit Culemborg. "Er zijn meerdere importeurs, die spullen uit de Derde Wereld aanbieden. Vaak hebben ze zelf eerst ontwikkelingswerk gedaan. We weten zeker dat dit eerlijke handel is. Dit zijn geen artikelen die door kinderarbeid tot stand zijn gekomen."

Handje ophouden

Volgens De Jong snijdt het mes aan twee kanten. Iets kopen is volgens haar beter dan een donatie. "Wij kunnen hier iets bijdragen aan de economische ontwikkeling in arme landen. De mensen daar kunnen dankzij hun werk iets opbouwen. Dat is toch veel beter dan dat ze hun handje moeten ophouden? Dit is goed voor hun zelfbewustzijn." De koopwaar wordt niet voor een prikkie aangeboden. Het is niet zo dat klanten hier kunnen profiteren van de veel lagere levensstandaard in de arme landen. Mokken uit Thailand bijvoorbeeld kosten 4,50 euro per stuk.

Best duur

"Dat is niet goedkoop. We horen natuurlijk wel dat mensen sommige artikelen best duur vinden. Maar we hopen dat ze meer gaan nadenken over de vraag wie er profijt heeft van een aankoop. Hier helpen we arme mensen en streven we naar duurzaamheid. Zoals gezegd is december altijd onze drukste maand. We merken dan dat veel klanten ook iets goeds willen doen voor de medemens. Dat kan dus met een aankoop in de Wereldwinkel. De gunfactor is erg belangrijk." De Wereldwinkel bestaat in 2018 dertig jaar. "Zolang zitten we hier alweer. Maar nog steeds komen er wel eens mensen binnen, die niet eens van het bestaan van de Wereldwinkel afwisten. Vaak zijn ze positief verrast als ze een keer binnenstappen."

Zorgen om de toekomst

De Wereldwinkel heeft meer klandizie nodig. Tineke de Jong draait er niet omheen. "We hebben jarenlang uitstekend gedraaid. Maar de laatste jaren loopt de omzet terug. Die moet weer gaan stijgen. Anders zitten we hier over een paar jaar niet meer." Ze wijt de afname onder meer aan de recessie en verre vakantiereizen. "Vakanties naar Afrika of Azië zijn steeds populairder geworden. Daar kopen de mensen ook vaak iets. Een product uit Afrika, Azië of Zuid-Amerika is lang niet meer zo bijzonder als pakweg twintig jaar geleden."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten
Shopbox