Een duif van Haaksbergenaar Jan Breukers bleek de snelste van alle duiven van de Afdeling Noord.
Een duif van Haaksbergenaar Jan Breukers bleek de snelste van alle duiven van de Afdeling Noord. (Foto: PR)

Duif Jan Breukers is ruim 10.000 andere duiven te snel af

  Verenigingen

Haaksbergen - Een Haaksbergse duif versloeg zaterdag liefst 10.837 andere duiven in een vlucht vanaf het Franse Peronne, zo'n 130 kilometer boven Parijs. Dat betekende krentenwegge en taart voor eigenaar Jan Breukers.

Op zaterdag 1 juni stond de midfondvlucht vanuit Peronne (hemelsbreed 365 kilometer vanaf Haaksbergen) op het programma van de Oost-Nederlandse duivenmelkers. De leden van De Vale Doffer hadden vertrouwen in een vroege lossing, omdat schitterend weer werd voorspeld.

Voor deze vlucht, gesponsord door Autobedrijf Ter Braack, klonk het startsein om 8 uur, waarna de 159 duiven van De Vale Doffer, samen met duizenden andere duiven de terugweg konden aanvaarden.

Op internet verschenen rond 11.30 uur de eerste berichten van Gelderse duiven die terug waren op het hok, wat betekende dat in Haaksbergen vanaf 12.00 uur geklokt zou moeten kunnen worden. Groot was dan ook de verbazing bij Jan Breukers, toen hij om 11.50 uur een duif aan zag komen vliegen.

Door de zuidwestenwind had de duif ongeveer 95 kilometer per uur gevlogen en hij verraste daarmee zijn baas en vele andere. 's Avonds bleek dat de duif van Jan Breukers de snelste was van de hele afdeling Noord. Het beest versloeg derhalve 10.837 andere duiven. De taart kon worden aangesneden.

De tweede en derde Haaksbergse duif waren van coming man André Siegerink, wiens duiven de laatste weken steeds beter in vorm raken.

Maar eerlijk is eerlijk: niemand sliep die nacht beter dan Jan Breukers.

Meer berichten