HTFC'ers volgen reanimatiecursus: 'Gemiddelde leeftijd ligt vrij hoog bij ons'

  Verenigingen

HAAKSBERGEN - Ze hebben hart voor het wielrennen, de leden van de Haaksbergse Toer- en Fietsclub (HTFC). Maar dan wel op een zo gezonde en verantwoord mogelijke manier. Dit seizoen worden voor het eerst cursussen levensreddend handelen gegeven voor de leden. De eerste 25 personen zijn recent getraind in het reanimeren van slachtoffers van hartfalen.

Daarbij is ze onder meer geleerd om te gaan met een zogenoemde defibrillator (AED). De trainingen zijn volgens HTFC'ers Jurjen Antink en Mark Schreijer opgezet in samenwerking met de stichting Twente Hart Safe. In totaal zijn er drie cursusavonden gehouden.

"Hiermee willen we de veiligheid vergroten van onze leden, maar willen we ook een maatschappelijke bijdrage leveren aan het dorp Haaksbergen. Immers, onze getrainde leden wonen verspreid door Haaksbergen en in de directe omgeving. Als zich dan een calamiteit voordoet, kunnen zij in actie komen", aldus Antink en Schreijer.

Concrete aanleiding voor de cursus was een valpartij, waarbij een jeugdlid op weg naar de training een fikse open wond opliep. "Dit riep bij ons de vraag op hoe daar als vereniging mee om te gaan als zoiets zou gebeuren tijdens een training. De mountainbiketrainers van onze jeugdafdeling hebben vervolgens een cursus levensreddend handelen gevolgd. Tijdens deze training werd door de cursusleiders met name het belang van reanimeren nog eens onderstreept en daarom hebben we dit nu breder uitgedragen binnen de vereniging."

"We tellen in totaal bijna 450 fietsende leden, van wie de gemiddelde leeftijd relatief hoog ligt. Bijna 200 van deze leden is ouder dan 50 jaar. Dat betekent dat er tijdens een fietstocht een verhoogde kans is dat zich hartfalen kan voordoen bij een van de fietsers. Vandaar dat we in samenspraak met Twente Hart Safe zelf een reanimatiecursus hebben opgetuigd."

De opgeleide cursisten gaan zich aanmelden voor HarslagNu. Dit is een oproepsysteem, waarbij wordt gewerkt met zogenoemde zes-minutenzones. Vanuit de 112-meldkamer wordt via GPS de locatie bepaald van de hulpverlener die het dichtst in de buurt van het slachtoffer woont. Die persoon krijgt vervolgens een tekstbericht met het adres van dit slachtoffer. Tegelijk krijgt een andere groep mensen een bericht waar het dichtstbijzijnde AED-apparaat hangt. Iedere telt in zo'n situatie. Dit systeem heeft zich in de praktijk intussen meermalen bewezen.

De HTFC wil de cursus nu door meer leden laten volgen. Veel zorgverzekeraars vergoeden de kosten van een dergelijke training; om de mensen van wie de zorgverzekeraar de kosten niet vergoedt tegemoet te komen, heeft de HTFC een subsidieaanvraag bij de gemeente ingediend om mensen via deze weg te compenseren.

Meer berichten