Volop strijd vorige week tijdens de marathon. Hier rijdt de latere winnaar bij de vrouwen Rixt Meijer weg uit de groep.
Volop strijd vorige week tijdens de marathon. Hier rijdt de latere winnaar bij de vrouwen Rixt Meijer weg uit de groep. (Foto: henk ter horst)

Voor IJSCH kan deze winter na een week vorst al niet meer kapot

  Verenigingen

HAAKSBERGEN - De winter is nog niet afgelopen, maar bij IJSCH kunnen ze zich al in de handen wrijven. Eindelijk vroor het meerdere dagen achtereen. Na de eerste schaatsmarathon vorige week maandagavond kon er vier dagen geschaatst worden op de baan aan de Scholtenhagenweg. Op dinsdag, woensdag, donderdag én vrijdag werd er volop geschaatst. Nu hopen de schaatsliefhebbers op een tweede vorstperiode. Ook in februari kan het nog gaan vriezen.

Het komt in Nederland niet vaak meer voor dat het kwik bijna een week lang onder nul blijft. Eindelijk was het vorige week weer eens zover: meerdere nachten met flinke vorst en overdag geen dooi. Voorzitter Henk Dijksterhuis van IJSCH schat dat er van dinsdag tot en met vrijdag dagelijks zo'n 750 bezoekers zijn geweest. "Precies weten we het niet. Het aantal bezoekers wordt niet geteld. Maar het waren vier drukke dagen. Bij de schaatsmarathon maandagavond waren er tussen de 2.500 en 3.000 bezoekers", zegt Dijksterhuis. Volgens hem is het evenement in Haaksbergen nog altijd populair. "De mensen vinden het nog steeds mooi", weet Dijksterhuis.

Smet op het evenement was de autokraak. Een auto op het parkeerterrein werd opengebroken. Dijksterhuis betreurt dat. "Maar ik heb niet de indruk dat men het op ons evenement heeft gemunt. Op die dag zijn op meerdere plekken in Haaksbergen auto's opengebroken."

Na de schaatsmarathon hoopte IJSCH vanzelfsprekend op meer koude dagen. Die kwamen er. Uiteindelijk kon er tot en met vrijdagmiddag geschaatst worden. "Vrijdagavond om zes uur is baan dichtgegaan. Op dat moment waren er nog nauwelijks bezoekers. Het was etenstijd. Daarna zijn er nog wel enkele bezoekers gekomen, maar we hebben moeten zeggen dat de baan gesloten was." De dooi hield daarna aan. Het ijs maakte spoedig plaats voor water.

De schaatsliefhebbers hopen nu op een tweede vorstperiode. "Het zou mooi zijn als er in februari nog een keer geschaatst kan worden. Maar bij een tweede vorstperiode houden we geen schaatsmarathon meer. Dan zijn andere clubs in Nederland aan de beurt", aldus voorzitter Dijksterhuis.

Meer berichten