Deze gesponsorde schermen moeten zorgen voor sneller én beter ijs op de Haaksbergse ijsbaan.
Deze gesponsorde schermen moeten zorgen voor sneller én beter ijs op de Haaksbergse ijsbaan.

Schermen moeten ijsbaan beter beschermen tegen zonnekracht

  Verenigingen

Haaksbergen - Elk winterseizoen is de zon de grootste spelbreker bij de IJs- en Skeeler Club Haaksbergen (IJSCH). Bij vriezend weer zorgt de zon er te vaak voor dat het ijs dat 's nachts ontstaan is, aan de kant van de baan waar geen schaduw is overdag weer smelt.

Om dit te voorkomen hebben enthousiaste vrijwilligers van IJSCH de laatste jaren verschillende methoden bedacht en in de praktijk getest om het smelten van het ijs te voorkomen; helaas bleken meerdere mogelijke oplossingen technisch en/of financieel niet haalbaar.

Eind 2017 werd er echter een methode bedacht die de moeite waard leek om concreet in de praktijk verder te testen. Begin september van dit jaar bleek een testopstelling met drie zonwerende doeken in een gordijnachtige constructie voldoende betrouwbaar en te voldoen aan alle gestelde eisen.

Het IJSCH-bestuur heeft daarop snel haar formele akkoord gegeven voor de bouw van een 138 meter lange constructie bestaande uit 23 zonwerende doeken.

Deze manier bestaat uit het aanbrengen van een zonwerend, maar winddoorlatend doek aan de rand van de baan dat voldoende hoog is om de baan aan de zonzijde in de volledige winterperiode bij vriezend en zonnig weer naar behoefte in de schaduw te zetten. Hierbij is er rekening gehouden met de veiligheid voor de rijders: de constructie staat op de voldoende afstand uit de rand van de baan. Ook is de constructie duurzaam en bestand tegen alle voorkomende weersinvloeden, met name harde wind.

Financieel kon het plaatje ook rondkomen, omdat er 23 sponsoren spontaan achter het idee gingen staan. Als compensatie voor hun bijdrage zijn de logo's van deze bedrijven en instellingen op de 23 doeken afgebeeld.

IJSCH verwacht met deze innovatieve oplossing de ijsbaan eerder en langer te kunnen openstellen. Tevens is IJSCH ervan overtuigd met deze oplossing de eerste marathon op natuurijs (nog) vaker naar Haaksbergen te kunnen halen, hetgeen erg belangrijk is voor de naamsbekendheid van de gemeente Haaksbergen en promotie van de schaatssport.

Meer berichten
Shopbox