Koenderink Lederwaren al decennialang in familiehanden

  Verenigingen

HAAKSBERGEN - Koenderink Lederwaren is een begrip in Haaksbergen. De winkel aan de Blankenburgerstraat 6-8 heeft al diverse jubileums en lustrums gevierd. In 2019 is er opnieuw reden voor een feestje. Dan bestaat Koenderink Lederwaren liefst 85 jaar. De verjaardag wordt opgeluisterd met de nodige verrassingen. "Welke? Dat vertellen we nog niet. Dat moet een verrassing blijven", zegt eigenares Marion Koenderink.

De onderneming werd opgericht door Johannes Koenderink, de opa van Marion. Hij begon een zadelmakerij in Haaksbergen. "In 1934 is hij daarmee begonnen. In die periode waren er meer zadelmakerijen. Dat was een veelvoorkomend beroep. Voor de Tweede Wereldoorlog reden hier geen auto's door de straten. Een paard en wagen was een veelgebruikt vervoersmiddel. Veel mensen hadden een paard en wagen. Niet alleen boeren." Ook haar oma Anne hielp mee. Zij had haar man geadviseerd ook tassen en portemonnees te gaan maken. Anne verkocht ze vervolgens in de winkel. Later ging ook hun jonge zoon Anton aan de slag in de onderneming. Hij bracht als tiener veel bestellingen weg. "Dat gebeurde toen op de fiets", zegt Marion over de eerste werkzaamheden van haar vader. Intussen had Koenderink zich ook gespecialiseerd in het maken van matrassen

'Moeder was er altijd'

Uiteindelijk nam Anton Koenderink het bedrijf over. "Dat deed hij met mijn moeder Riki. Zij was er altijd. Mijn moeder heeft erg veel meegewerkt." Later ging ook Marion meehelpen. "Dat was min of meer vanzelfsprekend. Ik ben er op jonge leeftijd ingerold. Voor het ondernemerschap heb ik later de Middelbare Ondernemers School gevolgd." Ze trad in de voetsporen van haar vader. Nog altijd maakt Koenderink zadels. "Deze regio is paardensportminded. Zadels worden niet meteen weggegooid als er iets aan mankeert. Het is een flinke investering. Zadels zijn niet goedkoop. Wij vervangen bijvoorbeeld kapotte riemen en losse stiksels. Ook vullen we kussens onder het zadel. Momenteel ben ik bezig met een cursus om me daarin nog meer te specialiseren."

Twee dochters

De zadelmakerij zal bij Koenderink niet verdwijnen. Er is nog altijd een grote klantenkring. "Ook al gaan we niet meer naar concoursen om daar met een stand te staan. In het verleden hebben we dat wel eens gedaan. Maar ik werk al zes dagen in de week. Bikkelhard werken is niet erg, maar op de zondag wil ik tijd hebben voor mijn twee dochters. Wel sponsoren we paardensportverenigingen."

Koffers

Marion Koederink verwacht de komende weken weer de nodige vakantiegangers te kunnen begroeten. Koenderink Lederwaren heeft een enorm aanbod van koffers en reistassen. "Reizen is populair. Het gebeurt veel meer dan vroeger. Meerdere vakanties en trips in het jaar zijn geen uitzondering. De zogeheten businesstassen zijn ook populair. Ik merk dat veel mensen de tijd nemen om goed geïnformeerd te worden. Ze nemen bijvoorbeeld hun laptop, i-pad of boeken mee om te kijken of ze goed in de tas passen", aldus Koenderink.

'Ik neem tijd voor goed advies'

Vakmanschap staat bij Marion Koenderink hoog in het vaandel. "Ook neem ik tijd voor een goed advies. Kwaliteit is belangrijk. Maar dat wil niet zeggen dat we alleen artikelen in het hoge segment verkopen. We hebben ook goedkopere artikelen. Maar ik vind wel dat een klant recht heeft op een goed product. Daarvoor komen ze niet alleen uit Haaksbergen naar ons toe. Ze komen ook uit andere plaatsen." Koenderink Lederwaren doet nog altijd mee aan de koopavonden. De winkel sluit op de vrijdagavonden om 21.00 uur. Er is behoefte aan de avondopenstelling. "Ook op zondag wordt gewinkeld. Maar wij vinden vijf of zes koopzondagen voldoende. Daar willen we aan mee blijven doen."

Winkels uitgelicht

De Haaksberger Koerier brengt regelmatig een bezoek aan een winkel in Haaksbergen. In deze serie kunnen lezers kennismaken met de winkeliers. Zij vertellen iets over de passie voor hun winkel.

Meer berichten