Bram Tankink, Ingrid Prigge en Marti ten Kate aan start Engelse Mijlenloop

  Sport
Een foto van de kopgroep tijdens de Engelse Mijlenloop in 2008. Toen liepen de lopers nog naar Buurse en terug.
Een foto van de kopgroep tijdens de Engelse Mijlenloop in 2008. Toen liepen de lopers nog naar Buurse en terug. (Foto: Rikkert Harink / TC Tubantia )

Haaksbergen - De Haaksbergse Engelse Mijlenloop viert dit jaar zijn 25e verjaardag. De loop wordt gehouden op zondag 24 maart. Tijdens het jaarlijkse evenement wordt op verschillende manieren aandacht besteed aan deze jubileumeditie. Zo zullen er diverse oud-winnaars aan de start verschijnen en een Schotse piperband zorgt voor extra sfeer.

De eerste editie van de Haaksbergse Engelse Mijlenloop vond plaats in 1995. Het loopparcours was jarenlang gebaseerd op het deel van het parcours van de Enschede Marathon; het stuk tussen Buurse en Haaksbergen. Vanaf 2017 wordt gebruik gemaakt van het huidige parcours dat de lopers door de Hoonesch voert, langs de Oostendorper watermolen en door park Groot Scholtenhagen.

In het kader van het 25-jarige jubileum zullen diverse oud-winnaars aanwezig zijn. Zo heeft reisadviesbureau TUI at Home ervoor gezorgd dat de eerste winnaar bij de mannen, Simon Bell, speciaal uit Engeland kan overkomen. Oud-Haaksbergse Ingrid Prigge, die maar liefst twaalf keer heeft gewonnen bij de dames, zal aan de start verschijnen. Ook de houder van het uit 1997 daterende parcoursrecord van 48 minuten en 42 seconden, Marti ten Kate, heeft zijn deelname toegezegd.

De familie Tankink zal een prominente plaats krijgen bij deze jubileumeditie. De broers Toon en Herman Tankink zijn de grondleggers en waren jarenlang de kartrekkers van de Haaksbergse Engelse Mijlenloop. De prijs voor de snelste Haaksbergenaar bij de mannen en de vrouwen is genoemd naar wijlen Herman Tankink, die eind 2000 plotseling is overleden. Zijn zoon en oud-profwielrenner Bram Tankink zal op 24 maart het startschot verzorgen en als deelnemer van start gaan. Naast Bram zal een groot deel van de familie Tankink aan de start verschijnen als familieteam.

De start en finish van de 5 en 10 Engelse mijl zijn op de Markt in Haaksbergen. De start van de 2 km Jeugdloop en het Racerunning is op het AVH-terrein aan de Scholtenhagenweg, de finish is op de Markt.

Vanaf 14.15 uur vindt in het centrum de Nubix KidsFunRun plaats, een obstacle run voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. De helft van het inschrijfgeld van de KidsFunRun gaat naar het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Dit fonds maakt het mogelijk dat kinderen en jongeren uit gezinnen met weinig geld toch lid kunnen worden van een sportclub of aan dans, muziek, beeldende kunst, theater of iets anders creatiefs kunnen deelnemen.

Bedrijven kunnen met maximaal 5 deelnemers meedoen aan de Flexwerf Bedrijvenloop. Ze strijden om de titel Snelste bedrijf in Haaksbergen. Kijk voor het volledige programma op Info: www.av-haaksbergen.nl. Meer over de inschrijving in het kader hieronder.

Inschrijving

Deelnemers aan de verschillende afstanden van de Engelse Mijlenloop kunnen zich voorinschrijven tot en met 18 maart via www.inschrijven.nl. Na-inschrijving kost 5 euro extra (muv de KidsFunRun) en kan op zaterdag tussen 14.30 en 16.30 uur in het clubgebouw van AVH en zondag tussen 9.00 en 11.15 uur op het wedstrijdsecretariaat in De Kappen. Na-inschrijving voor de KidsFunRun is mogelijk op bovenstaande uren en van 12.00 tot 14.15 uur op de Markt.

Meer berichten