De Schwarzwaldtocht is goed voor drie sterren, de hoogste waardering die de wielerbond toekent aan de beter georganiseerde fietstochten. De deelnemers kunnen die dag zelf beslissen of ze 65 of 105 kilometer voor de kiezen willen krijgen.
De Schwarzwaldtocht is goed voor drie sterren, de hoogste waardering die de wielerbond toekent aan de beter georganiseerde fietstochten. De deelnemers kunnen die dag zelf beslissen of ze 65 of 105 kilometer voor de kiezen willen krijgen.

Wielrenners klaar voor seizoensopening Holland Schwarzwaldtocht

  Sport

De afrondende werkzaamheden aan de N18 zijn misschien vervelend voor mensen die liever geen beren op de weg zien, maar wielrenners laten zich niet zo heel snel uit het veld slaan. En dús wordt zondag 18 maart de jaarlijkse Holland Schwarzwaldtocht van de wielerclub HTFC uit Haaksbergen 'gewoon' verreden.

HAAKSBERGEN - Deze tocht van de Haaksbergse Toer en Fietsclub is in de loop der jaren uitgegroeid tot een regelrechte klassieker onder de toerfietsers. Vooral ook omdat het de eerste toertocht van het nieuwe seizoen is. De toerfietsers leven dan ook altijd volop toe naar de Holland Schwarzwald en proberen zoveel mogelijk kilometers in de benen te hebben. Maar met de vrieskou van de afgelopen weken viel dat niet altijd mee.

"Wielrenners zijn echter niet voor een gat te vangen", zegt Ronny Bergsma, een van de organisatoren. "En dus was het de afgelopen weken improviseren geblazen. Wie niet met de racefiets de weg op kon, omdat het glad was of simpelweg te koud, dook daarom vaak met de mountainbike de bossen in. Dan heb je nu eenmaal wat minder last van de kou."

De organisatie had nog met een ander heikel punt te maken: de laatste werkzaamheden rond de aanleg van de N18. "Op sommige plekken hebben we onze vaste route wat moeten aanpassen. Maar ook dat is gelukt. En dus kan de Holland Schwarzwaldtocht gewoon doorgaan. En de route is geheel uitgepijld. Voor de deelnemers spreekt het dus voor zich."

De naam van deze wielertocht is ontleend aan het Schwarzwald, zoals het fraaie natuurgebied bij Rijssen heet. "Een prachtige omgeving met beekjes, kastelen en havezaten", aldus HTFC'er Dick Sengers. Behalve Rijssen wordt ook Markelo aangedaan. "Het is er licht heuvelachtig. Heel veel stelt het niet voor, maar als je er maar hard genoeg tegenop rijdt, kun je je op deze kuitenbijters aardig uitleven."
Vanwege de aanleg van de Twenteroute is er in samenspraak met de gemeente en Rijkswaterstaat besloten de route aan te passen. Het gaat om minimale aanpassingen. Zo gaat het onder meer om een oversteekpassage. Voor de veiligheid is die gewijzigd. Maar de route is geheel uitgepijld; voor de deelnemers spreekt het dus voor zich.

Het startschot valt tussen 09.00 en 10.00 uur. Deelnemers aan de Schwarzwaldtocht kunnen die dag zelf beslissen of ze 65 of 105 kilometer voor de kiezen willen krijgen. Start en finish bij het clubgebouw van de BMX-vereniging DVO aan de Geukerdijk 107. Zie ook www.htfc.nl

Meer berichten
Shopbox