Het huidige bestuur van de belangengemeenschap wil zich graag laten vervangen. Maar vervangers zijn er niet.
Het huidige bestuur van de belangengemeenschap wil zich graag laten vervangen. Maar vervangers zijn er niet. (Foto: )

Belangengemeenschap Sint Isidorushoeve: nieuw bestuur en/of ander bestuur?

  Politiek

SINT ISIDORUSHOEVE - De Belangengemeenschap Sint Isidorushoeve zit te springen om nieuw elan. Nieuwe bestuursleden zijn meer dan welkom. Maar wellicht is het beter voor een nieuw organisatiemodel te kiezen? Inwoners van de Hoeve kunnen daar op 25 maart over meepraten.

De belangengemeenschap heeft een speciale avond over de toekomst belegd. De regie op die avond is in handen van Studio Vers Bestuur. Dat is een organisatie die voorlichting geeft over een nieuwe bestuursmodellen. Het is in het Haaksbergse kerkdorp nog geen vijf voor twaalf. Inwoners van Sint Isidorushoeve hoeven niet bevreesd te zijn dat de belangengemeenschap binnenkort wordt opgedoekt, maar er moet wel wat gebeuren.

Het huidige bestuur van vier personen vindt de tijd rijp voor vernieuwing. "Ik vind dat onze houdbaarheidsdatum is verstreken. Zelf zit ik al vijftien jaar in het bestuur. Dat is heel lang. De anderen zijn er een paar jaar later bijgekomen. Na al die jaren is er nieuw elan nodig", vindt secretaris Nicole Groothuis.

Het bestuur hoopte in de afgelopen jaren op nieuwe geïnteresseerden, die een bestuursfunctie willen vervullen. Maar opvolgers werden niet gevonden. "Daardoor is er al heel lang geen doorstroming meer. Iedereen is druk. Voor een vrijwilligersfunctie op projectbasis zijn mensen nog wel geïnteresseerd. Denk maar aan de zomerfeesten. Maar voor iets structureels, zoals de belangengemeenschap is dat veel moeilijker. Dit is een ander soort vrijwilligerswerk. We vergaderen één keer in de maand en resultaten zijn niet direct te zien."

Resultaten zijn doorgaans pas op lange termijn waarneembaar. "Wij smeden plannen en proberen die voor elkaar te krijgen. Er is veel bereikt. Denk daarbij aan de groenvoorziening, het ommetje, de pastorietuin, speeltoestellen, AED's, de aanleg van glasvezel en de verbreding van de stoep bij de basisschool", noemt Groothuis enkele voorbeelden.

De belangengemeenschap is belangrijk voor de leefbaarheid. Daar kan volgens Groothuis geen misverstand over bestaan. Een toekomst zonder belangengemeenschap kan zij zich niet voorstellen. Maar de organisatie kan niet zonder dorpsgenoten, die taken op zich willen nemen.

Het is denkbaar dat het huidige bestuursmodel op de schop gaat. "Dan hebben we geen bestuur meer zoals we dat we nu kennen, maar gaan inwoners projectmatig voor de belangengemeenschap aan de slag. We gaan dat op 25 maart bespreken. Ik hoop dat er die avond een gemêleerd gezelschap in de zaal zit. Jonge Hoevenaren zijn uiteraard welkom, maar ook mensen met ervaring."

Ference van Damme en Mara van den Elaart van Studio Vers Bestuur geven toelichting over nieuwe bestuursvormen.

Maandag 25 maart, 't Meuken, 20.00 uur.

Meer berichten