Van links naar rechts de boerinnen Simone Koggel, Heleen Lansink, Irene Bruins en Andra Westerhof. In hun midden gedeputeerde Hester Maij. Foto: Bas van Dishoeck / Provincie Overijssel
Van links naar rechts de boerinnen Simone Koggel, Heleen Lansink, Irene Bruins en Andra Westerhof. In hun midden gedeputeerde Hester Maij. Foto: Bas van Dishoeck / Provincie Overijssel

Vier boerinnen in Den Haag: 'Belangrijk dat we hier gehoord worden'

  Politiek

Den Haag - Overijssel ís al gestart met de overgang naar een kringlooplandbouw. Dat bleek uit de verhalen van deOverijsselse boerinnen Irene Bruins, Simone Koggel, Andra Westerhof en 'onze' Heleen Lansink uit de Hoeve. Tijdens de voorstelling Avond van de Koe op woensdag 28 november in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag vertelden zij aan onder meer Tweede Kamerleden over hoe zij hun bedrijf duurzaam maken.

De overgang van de Nederlandse landbouw naar een kringloopsysteem is ook het centrale thema in het beleid van minister Schouten van Landbouw. De provincie Overijssel zet al langere tijd in op het verduurzamen van de hele voedselketen.

De Avond van de Koe is een theatervoorstelling met en van de vier boerinnen die al drie keer met succes in theaters in Amsterdam, Zwolle en Enschede is opgevoerd. Nu was politiek Den Haag aan de beurt. "Het is belangrijk dat ons verhaal ook hier gehoord wordt", aldus de vier vrouwen. Onder de gasten waren naast Tweede Kamerleden ook vertegenwoordigers van ministeries, banken en instellingen. Alle gasten van de uitverkochte voorstelling hadden een belangrijke vraag: hoe gaan de boerinnen om met alle grote veranderingen waar de landbouw mee geconfronteerd wordt? In de discussie met de zaal vertelden de boerinnen wat het streven naar een kringlooplandbouw betekent voor hun bedrijven en hoeveel voldoening zij alle vier krijgen door de manier waarop zij nu melk, mozzarella, kaas of vlees produceren.

Gedeputeerde landbouw Hester Maij: "Niet alleen de boeren, maar de hele voedselketen moet duurzaam werken. Ook verwerkende bedrijven en supermarkten. We moeten voedsel produceren en consumeren dat niet vervuilend is en geen rest- of afvalstoffen produceert. Daar zetten wij in Overijsel in ons eigen beleid al op in. Ik vond het geweldig om te zien hoe de vier boerinnen vertelden hoe inspirerend dat is, maar tegelijkertijd ook dat het geen gemakkelijke weg is. Goed dat politiek en bestuur in Den Haag dat nu uit de eerste hand konden horen."

De Avond van de Koe bestond, naast de verhalen van de boerinnen, uit onder meer een spannende Koe-Wizz, waarin de zaal getest werd op de kennis over dit dier. De publieksprijs werd gewonnen door Wil Meulenbroeks van LTO Nederland. In de categorie Tweede Kamerleden ging CDA-fractielid Maurits van Martels met de eer strijken. Net als Meulenbroeks gaat hij op koesafari op de Vechtdalhoeve van Simone Koggel. Verder klonk er koe-poezië en waren er hapjes van de bedrijven van de boerinnen.

Meer berichten