Oud-Haaksbergse Willeke Slingerland neemt netwerkcorruptie onder de loep

  Politiek

Haaksbergen - De in Haaksbergen opgegroeide Willeke Slingerland promoveerde afgelopen week met haar onderzoek naar netwerkcorruptie. Willeke is lector Overheid, Markt & Samenleving op Saxion Hogeschool. We stelden haar een paar vragen.

Vorige week verdedigde je jouw onderzoek naar corruptie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Wat heb je precies onderzocht?

"Ik heb een aantal jaren onderzoek gedaan naar grote corruptiezaken zoals die bij de FIFA en de zaak rond voormalig wethouder/senator Jos van Rey. Uit mijn onderzoek blijkt dat in dit soort grote corruptiezaken de sociale netwerken de context vormden waardoor corruptie is ontstaan. Ik noem dit netwerkcorruptie. De groepsdynamiek kan tot corruptie leiden. In plaats van kijken naar individuele personen en hun handelen, is het zinvoller om te kijken naar hoe netwerken het risico lopen gesloten te raken, waarbij leden enkel nog het netwerk bevoordelen in plaats van hun professionele rol naar behoren uit te oefenen."

Wat is de reden dat je dit onderzoek hebt uitgevoerd?

"Ik ben als lector binnen Saxion verantwoordelijk om de praktijkvragen die er in de samenleving leven te onderzoeken samen met docenten en studenten. De vraag naar wat een gezonde manier van netwerken is en wanneer dit een gevaar vormt voor onze democratie en eerlijke concurrentie is een hele relevante. Goed nadenken over de vraag op welke manier je netwerkt en je je invloed aanwendt. Als Saxion willen we dat studenten een stevig moreel kompas ontwikkelen wat hen helpt in de uitoefening van hun latere beroep."

Was je altijd al geïnteresseerd in dit onderwerp?

"Niet specifiek in corruptie. Als leerling op het Assink was ik al wel betrokken bij maatschappelijke vraagstukken. Ik kreeg maatschappijleer van meester (Bart) van Winssen en hij heeft mij, ondanks dat ik geen brave leerlinge was, enthousiast gemaakt voor politieke onderwerpen."

Wat hoop je met dit onderzoek te bereiken?

"Ik hoop dat het helpt om diegenen in posities, bijvoorbeeld wethouders en ondernemers, bewust te maken van het belang en de voordelen van netwerken, maar ook helpen een netwerkbewustzijn te ontwikkelen dat helpt te voorkomen dat netwerken ontaarden en een gevaar vormen voor onze democratie en rechtsstaat. Ik merk dat de introductie van het begrip 'netwerkcorruptie' aanspreekt en er hierdoor een goede maatschappelijke discussie op gang is gekomen over wat acceptabele vormen van netwerken zijn en wanneer we duidelijk de grens overgaan."

Je woont nu in Deventer. Kom je nog vaak in Haaksbergen?

"Ja, heel vaak. Mijn ouders wonen er en mijn broertje werkt er. Ook is mijn vroegere klas van basisschool de Weert nog steeds een gezellig clubje dat regelmatig een borrel organiseert op één van de terrasjes in Haaksbergen."

Meer berichten