Archieffoto: Frans Nikkels - DTCT
Archieffoto: Frans Nikkels - DTCT

Dieven tanken ongemerkt op kosten van bedrijven

  Politie

Haaksbergen/Hof van Twente - De politie waarschuwt bezitters van bedrijfsauto's voor een nieuwe tactiek van beroven. Dieven slaan daarbij een autoruit in en doorzoeken het voertuig op zoek naar een tankpas en de bijbehorende pincode. De aangetroffen tankpas wordt vervolgens geskimd en 'netjes' teruggelegd. De eigenaar van het voertuig ziet vervolgens alleen schade van het inslaan van de ruit. Omdat hij of zij denkt dat daarmee de schade wel is geleden, wordt geen aangifte gedaan.

In het weekend van 25 en 26 november hebben in Haaksbergen en de gemeente Hof van Twente meerdere inbraken in bedrijfsauto's plaatsgevonden. In alle gevallen was de werkwijze zoals hierboven beschreven.

Namens de politie vertelt Arjan Prins dat chauffeurs dan juist op hun hoede moeten zijn. "Omdat de eigenaar niet direct merkt dat de gegevens geskimd zijn, wordt er in enkele gevallen alleen maar melding gedaan. De eigenaar van het voertuig denkt immers alleen maar ruitschade te hebben. De schade kan echter vele malen groter dan hij of zij op dat moment beseft. Doe daarom altijd aangifte. Op deze manier wordt het voor de politie ook inzichtelijk waar de inbraken plaatsvinden. Aan de hand van camerabeelden kan dan gezocht worden naar verdachte voertuigen of personen."

Prins: "Met de geskimde gegevens wordt er bijvoorbeeld elders in het land getankt. Het kan ook goed dat deze gegevens doorverkocht worden. Er zijn gevallen bekend waarbij meer dan honderden liters brandstof wordt getankt. De eigenaar van de tankpas krijgt gewoon de rekening thuis gestuurd." Grote bedrijven zullen dit niet heel snel opmerken, doch de schade is enorm, aldus Prins.

"Daarom doen wij aan de houders van tankpassen de oproep om tankpassen niet in het voertuig te bewaren. En al helemaal niet de pincode ervan."

Meer berichten
Shopbox