Logo haaksbergerkoerier.nl


Twaalf beginnende imkers deden eindexamen in de bijenstal van erve Hanebulten in Buurse. Zonder uitzondering verdienden de imkers-in-de-dop hun diploma.
Twaalf beginnende imkers deden eindexamen in de bijenstal van erve Hanebulten in Buurse. Zonder uitzondering verdienden de imkers-in-de-dop hun diploma. (Foto: Henk Westendorp)

De Heidebloem levert twaalf nieuwe imkers af

  Landbouw / Visserij

De cursus Beginnend Imker van De Heidebloem heeft over belangstelling niet te klagen. Ook dit seizoen was het weer volle bak. Donderdag 14 september gingen twaalf beginnende imkers op voor hun eindexamen. Dat gebeurde in de bijenstal van erve Hanebulten in Buurse. Zonder uitzondering verdienden de imkers-in-de-dop hun diploma.

Haaksbergen/Buurse - "Het niveau was héél hoog", laat René Pruysers, docent bijenteelt, weten. Wellicht mede dankzij een iets andere inrichting van de cursus Beginnend Imker. "We hebben dit keer meerdere toetsmomenten ingebouwd. In het begin is een extra theorietoets afgenomen. Ook tijdens de praktijklessen zijn de cursisten tussendoor getoetst op hun kennis. En onlangs dan het eindexamen. Dat zagen we echt terug in de uitslagen."

Aanwinst
Ondertussen is het ledenaantal van De Heidebloem de 100 gepasseerd. "We krijgen cursisten uit de hele regio. Hun gemiddelde leeftijd daalt gestaag, terwijl het aantal vrouwelijke deelnemers toeneemt. Da's een mooie ontwikkeling", vindt Pruysers. Ook voor de imkerij in zijn algemeenheid is de jaarlijkse aanwas van nieuwe bijenhouders waardevol. Steeds meer 'witte vlekken' in de regio worden ingevuld met bijenkasten. Voor de bestuiving van fruitbomen, bloemen en andere gewassen zijn bijen van groot belang. Ook de wilde soorten, die het helaas nog steeds moeilijk hebben.


Fascinatie
Eén van de kersverse imkers is Cor Kramer (61). "De cursus was een verjaardagscadeau van mijn kinderen", vertelt de Haaksbergenaar. Met een bosperceel in zijn achtertuin raakte hij gefascineerd door het zwermgedrag van wilde bijen. "Indrukwekkend! Over natuurlijk zwermgedrag en nog veel meer hebben we nu van alles geleerd. Heel interessant", vertelt hij. Kramer ontdekte dat er heel wat komt kijken bij imkeren. "Hygiëne is erg belangrijk. Ik heb me verbaasd over het kunnen lezen van de raten. Verder viel me op dat imkers heel zorgzaam zijn voor hun bijen."

Buddy

Iedere beginnend imker ontvangt van De Heidebloem een mooi bijenvolk. En bovendien krijgen ze een doorgewinterde bijenhouder als persoonlijke buddy ter beschikking. Pruysers: "Ze kunnen altijd terugvallen op hun buddy. Zo proberen we te voorkomen dat beginnende imkers afhaken zodra ze tegen problemen aanlopen waar ze zich geen raad mee weten."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox