Tijdens de fietstocht wordt onder meer een bezoek gebracht aan het Ploddershoes, een van de oudste boerderijtjes van Haaksbergen.
Tijdens de fietstocht wordt onder meer een bezoek gebracht aan het Ploddershoes, een van de oudste boerderijtjes van Haaksbergen.

Cultuur snuiven tijdens tweedaagse fietstocht in grensgebied

  Historie

Of het nu die oude watermolen of boerderij is, de stadsvilla van de textielbaron of die monumentale graanopslag, op de fiets kunt u tijdens de tweedaagse Open Monumentendagen de geschiedenis van de regio tot leven zien komen. Mede met dank aan vrijwilligers van de Historische Kring Haaksbergen en haar zustervereniging de Heimatverein uit Ahaus.

Haaksbergen - In het weekend van 8 en 9 september wordt met de fietstocht speciaal aandacht gegeven aan het thema 'In Europa'. Het is dé kans om plekken te bezoeken, waar je anders niet of nauwelijks komt, zoals luxe landhuizen, een klompenmakerij, landbouwloodsen en intieme boerderijtjes. Doe onder begeleiding van vrijwilligers van de Historische Kring en de Heimatverein mee aan deze bijzondere, grensoverschrijdende fietstocht.

Peter Eijkholt, bestuurslid van de Historische Kring Haaksbergen, vertelt: "Met een groep van maximaal 20 deelnemers starten wij voor de tweedaagse tocht van in totaal zo'n 80 kilometer op zaterdagmorgen 8 september om 9.30 uur bij de VVV aan de Blankenburgerstraat. Vandaar gaan we via diverse monumenten, het Lankheet, de watermolen en het Ploddershoes naar het Haaksberger veen. In het middaguur arriveren wij bij de Haarmühle op de grens. Daar ontmoeten wij de Duitse deelnemers en gebruiken de lunch."

"Tegen twee uur stappen wij weer op de fiets en gaan via Alstätte naar Wessum, waar we de St. Martinuskerk, het oratorium en de klompenmakerij zullen bezoeken. Dan komen we al snel aan in Ahaus met zijn Krefters Spieker, het oude industriegebied rond de Ahauser Aa en het Ahauser barokslot. Daarna gaan we inchecken voor de nacht bij het Schlosshotel. 's Avonds bestaat na het diner de mogelijkheid deel te nemen aan een rondwandeling door het centrum van de stad."

Zondagmorgen vertrekt het gezelschap om 9.30 uur. "We fietsen dan via de windmolen van Ahaus, de Quantwicker Mühle, naar Wüllen met z'n carnavaleske uilenbron en St. Andreaskerk. Daarna gaan we binnendoor naar Ottenstein met het historische Haus Hoppe en de burchtplaats. Door mooie natuur fietsen we in de richting van de Haarmühle, waar gelegenheid is om de lunch te gebruiken. We stappen rond tweeën weer op de fiets om via het Witte veen naar Buurse te gaan, waar we boerderij 'De Hooge Esch' en het kerkje met de begraafplaats aan de Alsteedseweg aandoen om daarna via de Buurserbeek en het Buurserzand met de Bommelas richting Haaksbergen te fietsen. Daar komen we tegen vier uur aan om in het Historisch Centrum van de Historische Kring afscheid van elkaar te nemen."

Deelname kost in elk geval 65 euro. Dat is exclusief lunch bij de Haarmühle, diner in Ahaus en de te gebruiken consumpties. Aanmelden kan tot zaterdag 28 juli bij het VVV-kantoor, in het Historisch Centrum en via de link:

https://www.touristserver.nl/file/1368/20180618_Inschrijfformulier2daagseNoaberFietstocht(invul).pdf

Meer berichten