Gidsen IVN vertellen honderduit over kleigaten Appelhof

  Historie

Haaksbergen/Rekken - IVN afdeling Oost-Achterhoek verzorgt zondag 17 september een wandeling op het grensgebied tussen Haaksbergen en Rekken. Daarbij worden onder meer de kleiputten achter boerderij De Appelhof bezocht. Start is bij het natuurbad aan de Van Ouwenallerlaan 35.

wandeling richting de Appelhofweg, waar meer dan honderd jaar geleden een steenbakkerij was. Nu zijn daar in het bos nog kleine kleigaten aanwezig. Een kleiput, kleigat, kleigroeve of tichelgat is een uitgraving in het landschap om klei te winnen voor de fabricage van bakstenen en dakpannen. Ook ontstonden kleigaten bij het omwoelen van de grond om de vruchtbare klei uit te steken. Die klei werd dan over de armere gronden verspreid ter verbetering van de landbouwgrond. Dit werd overbodig door de intrede van de kunstmest. Er zijn nog veel van die gaten in ons landschap terug te vinden.

De wandeling voert vandaar terug via een mooi bosgebied, waarover de gidsen veel te vertellen hebben. De wandeling duurt ongeveer twee uur. Meewandelen is gratis, voor de consumptie onderweg wordt een bijdrage gevraagd. De start is om 14.00 uur.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox