Rose van der Lof: "Snow heeft heel wat teweeg gebracht. Zo'n hond gaat een plekje in je hart veroveren. Bij mij in elk geval wel. En hopelijk door het boek bij heel veel mensen."
Rose van der Lof: "Snow heeft heel wat teweeg gebracht. Zo'n hond gaat een plekje in je hart veroveren. Bij mij in elk geval wel. En hopelijk door het boek bij heel veel mensen." (Foto: PR)

Rose van der Lof brengt de kleine held van de hei tot leven

  Cultuur

HAAKSBERGEN -  Border Collie Snow is een wel héél bijzondere hond. Zonder het zelf te beseffen heeft ze een hoofdrol gespeeld in de bouw van de schaapskooi bij het Haaksbergerveen. Het verhaal daarachter is nu beschreven door de Haaksbergse Rose van der Lof. Na jaren van behelpen en onzekerheid is een lang gekoesterde wens van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen (SSH) in vervulling gegaan. Toen schrijfster/illustratrice Rose van der Lof het aangrijpende verhaal hoorde, dacht ze gelijk: 'Dit is een boek!'. Zondag 23 juni presenteert ze 'Snow, de kleine held van de hei'. In de schaapskooi natuurlijk, tegelijk met de opening van het educatieve centrum. Want ook dat staat er mede dankzij Snow.

Rose van der Lof: "Het echte verhaal hierachter is zó mooi. Dat móet verteld worden. Snow heeft heel wat teweeg gebracht. Zo'n hond gaat een plekje in je hart veroveren. Bij mij in elk geval wel. En hopelijk door het boek bij heel veel mensen."

Snow wil drijven

Pup Snow heeft het goed bij haar eerste baasje, maar blijkt er niet op haar plek. Ze wil drijven, want dat zit in haar natuur. Of het nou de eenden bij de vijver zijn, de kinderen bij de bakker of de deftige dametjes van de bridgeclub. Snow is pas tevreden als ze op een kluitje staan. Ze krijgt een nieuw thuis, bij een herderin en haar schaapskudde. Daar is Snow helemaal thuis. Hoewel ze als stadse hond met haar rode halsband door de stoere plattelandshonden toch wel als buitenbeentje wordt gezien. Nadat Snow de verdwaalde kudde in haar eentje terug brengt en het lam Brammetje red uit de klauwen van een wolf maken de andere kuddehonden een diepe buiging voor haar.

Lezen en voorlezen

Het prentenboek is een gezamenlijk initiatief van uitgeverij Rosefairytales en de Stichting Schaapskudde Haaksbergen. Een verhaal op rijm dat volop waargebeurde elementen bevat. Een boek dat kinderen zelf kunnen lezen, maar dat zich ook leent om voorgelezen te worden. Dit kader gaf de stichting mee aan Rose van der Lof die verder de vrije hand had. Ze schreef en tekende een uniek boek met een directe link naar de Haaksbergse schaapskudde. In het waargebeurde relaas komt de Hilversumse stichting Han Bevan* - via Snow en herder Ans Klomberg - in contact met de SSH en stelt vervolgens de middelen beschikbaar om de schaapskooi en nu het educatieve centrum te realiseren.

Dametjes van de bridgeclub

Dat wapenfeit heeft Rose van der Lof uitgediept met de avontuurlijke belevenissen van Snow in het Haaksbergerveen. Ze voegde wat romantiek, fantasie, spanning en humor toe en schreef en tekende een smeuïg verhaal dat raakt in allerlei opzichten. Weetjes over de schapen heeft ze verwerkt in het prentenboek. En op twee pagina's belicht ze het wondere dieren- en plantenleven van het Haaksbergerveen. Ook typische met uitsterven bedreigde thema's van weleer heeft ze vastgelegd in dit boek. Zoals de dametjes van de bridgeclub. Of de boer die met een elastiekje zijn broek bij elkaar houdt. En niet te vergeten het hutje op de hei, bewoond door herderin Dee'tje.

Ontmoeting met Snow

Om extra inspiratie op te doen sprak Rose met Elise Lauwaars-Ruijsch van Dugteren, Snows eerste eigenaar en tevens secretaris van Han Bevan. En met herder Ans Klomberg, die Snow een nieuw thuis gaf. Natuurlijk was er ook een ontmoeting met Snow zelf.

Waar te koop?

De boekpresentatie en opening van het educatieve centrum aan de Schapendrift 11 begint om 12.00 uur. Dan is het boek ook te koop en zal Rose van der Lof het ook graag signeren.

'Snow, de kleine held van de hei' (ISBN 9789083011561) is voor 14,95 euro te koop via de webshop van Rosefairytales en tevens in het educatieve centrum aan de Schapendrift 11 of bij boekhandel Boek en Buro.

*Han Bevan is opgericht om uit de nalatenschap van de heer H.B.van Rijswijk de Jong uitkeringen te doen ten behoeve van vrijwilligersinstanties op het gebied van natuurbescherming, dieren en vogels.

Meer berichten