Peter Has (links) en Bennie Wielens. Has: "Ik proef bij iedereen een goede wil. Samen met de gemeente en alle andere betrokkenen willen we aan de slag voor een goede toekomst van het Kulturhus."
Peter Has (links) en Bennie Wielens. Has: "Ik proef bij iedereen een goede wil. Samen met de gemeente en alle andere betrokkenen willen we aan de slag voor een goede toekomst van het Kulturhus." (Foto: Stefan Wegdam)

Dertiental springt op de bres voor het Kulturhus

  Cultuur

HAAKSBERGEN - Een groep verontruste burgers reikt het noodlijdende Kulturhus de helpende hand. Er wordt geen zak met geld gegeven, maar er worden aanbevelingen gedaan. "We moeten rust creëren. Het Kulturhus moet opnieuw gedefinieerd worden." Door Stefan Wegdam

De betrokken Haaksbergenaren hebben zich verenigd in de werkgroep Burgerinitiatief Kulturhus Haaksbergen (Buin). Een faillissement van het Kulturhus moet worden voorkomen; dat is de eerste doelstelling. Daarna moet het Kulturhus in rustiger vaarwater komen. "We vragen de gemeente niet om meer geld. Maar het Kulturhus heeft een financiële basis nodig. Dat kan op verschillende manieren bereikt worden. Een sluiting van het Kulturhus is het laatste dat we willen", zegt Peter Has van de werkgroep.

Sluiting niet realistisch

Sluiting van het Kulturhus is volgens Has en zijn werkgroepcollega Bennie Wielens ook niet realistisch. Maar er zal wel iets moeten gebeuren. Het Kulturhus verkeert in financieel zwaar weer. Has is echter positief over de kans om uit de problemen te komen: "Er is een enorm draagvlak. Ik proef bij iedereen goede wil. Samen met de gemeente en alle andere betrokkenen willen we aan de slag voor een goede toekomst van het Kulturhus. Dat stemt me hoopgevend."

Geld tekort

De werkgroep Buin is echter niet opgericht, omdat het crescendo gaat met de cultuurinstelling. Het Kulturhus komt structureel geld tekort. Er kon geen sluitende begroting worden ingediend. Begin dit jaar liet het college van burgemeester en wethouders weten de positie en financiering van het Kulturhus te heroverwegen.

Bezuinigingen

De financiële problemen kunnen volgens de werkgroep niet los worden gezien van de bezuinigingsoperatie van de gemeente. "De subsidie was tot en met 2014 bijna negen ton. Die is inmiddels teruggebracht tot bijna vijf ton. Het Kulturhus heeft in de afgelopen jaren veel bezuinigd. Maar nog meer kan niet. Vier ton bezuinigen redt het Kulturhus niet. Verder dan drie ton gaat het niet", zegt Wielens. Buin verwacht niet dat de gemeenteraad goedkeuring geeft om het tekort aan te vullen. "De raad gaat er geen geld bij doen", zegt Wielens.

Minder versnippering

Het tekort zal dus op een andere wijze moeten worden gedicht. Daarover hebben de werkgroepleden van Buin zich gebogen. "Maatschappelijke kosten kunnen worden beperkt door te kijken naar de versnippering van aanbod. Allerlei initiatieven krijgen subsidie van de gemeente. Zoals het ouderenwerk bij Bon Boys. We denken dat het beter is om alle budgetten op elkaar te leggen om van het Kulturhus iets moois te maken en betaalbaar te houden."

Social media

Buin ziet ook kansen voor verenigingen om meer te doen met sociale media. "Er zijn heel veel verenigingen, die moeite hebben om de website goed bij te houden. Het zijn vaak oudere vrijwilligers die dat moeten doen. Veel verenigingen kunnen daar hulp bij gebruiken. Studenten van Saxion zouden daarbij kunnen helpen. Het zou mooi zijn om bijvoorbeeld hier stageplekken te creëren", zegt Peter Has.

Commerciële kansen

Ook zijn er commerciële kansen. Daarnaast beveelt Buin aan met Kulturhussen in andere plaatsen te gaan samenwerken. "Die mogelijkheden moeten onderzocht worden." De bevindingen van Buin zijn samengevat in een rapport. Dat wordt aangeboden aan het college en de gemeenteraad.

Dertien leden

In de werkgroep zitten dertien leden, te weten Bennie Wielens, Egbert Leppink, Hans Claessen, Inge Bos, Jan Leppink, Jan Salverda, Jan Veger, Livina Waanders, Marja van Grafhorst-Wesselo, Marjan Nijhof, Peter Has, Peter IJzerman en Wim Karreman.

Meer berichten