Marcel ter Huurne, Jordy Horck en Henri Scholten van Crescendo op het paasvuurterrein in Buurse.
Marcel ter Huurne, Jordy Horck en Henri Scholten van Crescendo op het paasvuurterrein in Buurse. (Foto: PR)

Passie Buurse: van de houtstapel naar de kerk

  Cultuur

BUURSE - Het wordt best even spannend vrijdagavond voor de organisatoren van de Passie in Buurse. Hoeveel bezoekers kunnen ze verwachten? Henri Scholten van de organiserende muziekvereniging Crescendo weet het niet. "In elk geval hoop ik dat de kerk vol zal zijn", zegt Scholten.

Enkele honderden bezoekers zullen er wel zijn. Maar wellicht is de interesse veel groter. "We denken erover na een beeldscherm te laten plaatsen. Dan kunnen bezoekers ook buiten de kerk de Passie volgen. Maar daar hebben we nog geen besluit over genomen. We zorgen er wel voor dat mensen die slecht ter been zijn een zitplaats in de kerk hebben", zegt Scholten.

De Passie in Buurse is voor de organisatie een sprong in het diepe. "Dit hebben wij nog nooit gedaan. De Passie wordt gehouden naar aanleiding van het negentigjarig bestaan van Crescendo. Later dit jaar zijn er nog enkele lustrumactiviteiten", zegt Scholten.

Crescendo trekt met dit evenement samen op met de zogeheten Bijstandscommissie in Buurse. Die organisatie houdt elk jaar het paasvuur op paaszondag. Ook de Bijstandscommissie heeft reden om de slingers op te hangen. Die organisatie bestaat vijftig jaar. De Passie begint om 20.00 uur op het paasvuurterrein aan de Alsteedseweg. Op dat moment is het nog licht. Onder begeleiding van een doedelzakspeler en twee slagwerkers wordt de tocht naar de Maria Praesentatiekerk gemaakt. Het kruis wordt gedragen door zes personen van de Bijstandscommissie. "Gerard Scholten en Reinhard Brummelhuis hebben het kruis gemaakt. Het kan ook verlicht worden", weet Scholten.

De wandeling van het paasvuurterrein naar de kerk zal pakweg tien à vijftien minuten duren. Daarna gaat iedereen de kerk in. Het kruis blijft buiten. "Dat is te groot om mee naar binnen te nemen." In de kerk zijn er verhalen en liederen. De muziek wordt verzorgd door het Sanibonakoor en Crescendo. Mieke Wilmink, Hendrik ter Borg en Laurens Lenderink dragen de teksten voor. "Het lijdensverhaal wordt verteld. Maar ook het vijftigjarig bestaan van het paasvuur in Buurse komt aan bod. Dat wordt in het Twents verteld", zegt Scholten.

Na de uitvoering in de kerk gaan de bezoekers nog niet naar huis. Bij Winkelman wordt een consumptie aangeboden. Ook worden daar waxinelichtjes uitgedeeld. "Op dat moment is het al donker. De waxinelichtjes kunnen worden aangestoken en op het kruis worden gelegd. Na De Passie in de kerk gaat het kruis naar Winkelman." Daar kunnen bezoekers een kleine tentoonstelling bekijken. Arfgood Buurse gaat een fototentoonstelling inrichten. Die staat in het teken van vijftig jaar paasvuur. De expositie is alleen 's avonds op Goede Vrijdag te zien.

Het is volgens Scholten niet ondenkbaar dat De Passie in Buurse vaker wordt gehouden. "Maar niet elk jaar."

Meer berichten