Ruim twintig jonge strijkers zullen zondag in De Kappen op het toneel staan met als een van de soloviolisten de 18-jarige Haaksbergse Martine Velthuis.
Ruim twintig jonge strijkers zullen zondag in De Kappen op het toneel staan met als een van de soloviolisten de 18-jarige Haaksbergse Martine Velthuis. (Foto: )

Supertalenten op viool op podium De Kappen

  Cultuur

Haaksbergen - Kunstkring Haaksbergen verzorgt zondag 14 april het laatste concert van het seizoen en pakt daarvoor uit. Ruim twintig jonge strijkers zullen op het toneel staan met als solovioliste de 18-jarige Haaksbergse Martine Velthuis. Ook de 12-jarige Enschedese Merel Koster speelt een solopartij. Dirigente is de in Haaksbergen opgegroeide Loes Visser.

Waar komen ze toch vandaan, al die jonge klassieke supertalenten, die zo vaak op tv en podia zijn te zien? Tieners nog, die hun instrument en muziek beheersen alsof ze dat al honderd jaar doen? Hoe word je zo goed, waar leer je dat, wat is het recept?

Nu, dat is snel verteld. Men neme talent, een goede docent, tenminste 10.000 uur hard studeren en veel, heel veel samenspelen. Waar je dat samenspelen doet? Bij voorkeur bij een top ensemble, onder leiding van een hele goede dirigent. Zoals het Britten Jeugd Strijkorkest; het podium voor talentontwikkeling voor jonge strijkers van 6 tot 22 jaar. Jonge musici worden daar onder de bezielende leiding van dirigente Loes Visser voorbereid op het conservatorium en een latere carrière als beroepsmusicus. Dit Britten Jeugd Strijkorkest, ofwel 'Het Britten', komt zondag 14 april naar Haaksbergen om het succesvolle en drukbezochte muziekseizoen van de Kunstkring Haaksbergen af te sluiten.

Speciale gast is 'onze' Haaksbergse Martine Velthuis. Zeven jaar oud begon zij met vioolspelen en vanaf haar elfde won zij prijzen, zoals de aanmoedigingsprijs van het junior Prinses Christina Concours (ze was nog maar 11) en de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours Oost (14). Masterclasses bij Liza Ferschtmann en Sarah Kapustin volgden, om daarna gevraagd te worden als concertmeester van het Jeugd Orkest Nederland. Optredens in Nederland en een Europese tournee volgden, inclusief een optreden in het Concertgebouw. Nu studeert zij aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag bij hoofdvakdocente Ilona Sie Dhian Ho. Martine zal Mendelssohns lyrische en opgewekte concert voor viool en strijkers spelen, het concert dat het wonderkind Mendelssohn al op 13-jarige leeftijd schreef.

Met Martine staan komende zondag nog ruim 20 talenten op het podium, waaronder ook enkele jeugdige prijswinnaars van het Britten Jeugd concours. Ook zij nemen mooie solopartijen voor hun rekening. Zo soleert Sunniva Skaug (15 jaar, Delft, altviool) in Badings 'Concert voor altviool', Merel Koster (12 jaar, Enschede, cello) speelt de roerende 'Chanson Triste' van Tsjaikovski , terwijl Lola Yarurakick (14 jaar, Gouda, cello) zich ontfermt over Glazonovs lyrische 'Chant du Minstrel'.

Het wordt een uiterst gevarieerd programma, met prachtige muziek, waaronder ook Bohemian Rhapsody van Queen. Kom luisteren en genieten in de grote zaal van Theater De Kappen. Aanvang: 15.30 uur, entree: 12.50 euro, jongeren t/m 18 gratis.

Meer berichten