Eric Roessink: "Normaal beleefde z'n hoogtepunt op het moment dat wij als puistige pubers vooral bezig waren onszelf te ontdekken."
Eric Roessink: "Normaal beleefde z'n hoogtepunt op het moment dat wij als puistige pubers vooral bezig waren onszelf te ontdekken." (Foto: PR)

Høken in Hengevelde met Hakviolen

  Cultuur

HENGEVELDE/HAAKSBERGEN - Ze brengen een ode aan Normaal: de formatie De Hakviolen. En dan gaat het met name om die vermaarde beginperiode van Bennie Jolink en consorten. De eerste paar albums waarmee Normaal zichzelf, maar eigenlijk ook het hele platteland van Nederland op de kaart zette. De Hakviolen met in de gelederen leden van de Haaksbergse band The Marshalls - heeft de primeur om zaterdag 6 april al als eerste liveband in het verbouwde etablissement De Gebrande Waateren in Hengevelde op te treden.

De leden van De Hakviolen zijn opgegroeid met de muziek van Normaal. Letterlijk, zegt zanger Eric Reerbek Roessink. "Want Normaal beleefde z'n hoogtepunt op het moment dat wij als puistige pubers vooral bezig waren onszelf te ontdekken."

Nadat de musici van De Hakviolen de afgelopen decennia in allerlei bands hadden gespeeld, besloten ze enkele jaren geleden hun eerste grote muzikale liefde weer in de armen te sluiten. "We zijn allen opgegroeid met Achterhoeks of Twents dialect. Vroeger rustte er haast een taboe op de streektaal, maar met dank aan Normaal is het dialect tot op de dag van vandaag nog volop levend", aldus zanger Eric Roessink. "Normaal geldt als de uitvinders van de dialectrock. Daarmee schreef de band nederpophistorie. In de dagen dat Normaal doorbrak was zingen in het dialect nog nooit eerder vertoond. Dat was dus al bijzonder. Maar het was vooral de combinatie van de muziek en de energieke show van Normaal waar we vanaf het allereerste begin helemaal van in de ban waren."

Vandaar ook de ode die Roessink en zijn mannen nu aan Normaal brengen. "Waarbij we uiteraard heel wat klassiekers op ons repertoire hebben, maar ook nummers spelen die wellicht wat minder bekend zijn bij het grote publiek maar die juist door de 'anhangers' zo worden gekoesterd."

Frontman Roessink banjert de hele zaal door en weet het publiek als geen ander te bespelen. "Tja, dat is nu eenmaal mijn stijl. Ik moet niets hebben van muziek met computers. Ik hou van recht voor de raap. Vol gas. Brekken en angoan. Høken, zoals Normaal dat ook altijd deed. En als het publiek dan een mooie avond heeft gehad, ben ik ook tevreden."

De Gebrande Waateren is te vinden aan de Goorsestraat 15, het optreden begint om 21.00 uur.

Meer berichten