Michelle Visser happy in Hengelo en Frankrijk

  Cultuur

Haaksbergen - Michelle Visser komt woensdag 27 maart naar Haaksbergen om voor de leden van de bibliotheek en de Kunstkring Haaksbergen een lezing te houden over haar werk. De lezing vindt plaats in het Kulturhus en begint om 19.30 uur. Niet-leden betalen 5 euro.

Van Meppel naar St. Nicolaasga en van Zoetermeer naar Den Haag. Michelle Visser (1973) woonde op veel plekken, maar inmiddels al weer 16 jaar in Hengelo. De liefde bracht haar naar Twente. "Misschien blijf ik hier wel mijn hele leven. Het is zo gek nog niet in Hengelo." Ze woont er met haar man in Tuindorp, waar ze thuis haar werkplek heeft aan de eettafel. Michelle maakte ongeveer dertien jaar geleden letterlijk van haar droom haar werk. Een uitzending van Oprah was hét moment waarop ze het roer omgooide. "Ik liep al lange tijd rond met een gevoel van onrust. Ik werkte als tekstschrijver, maar had al een aantal jaren het gevoel dat 'dit niet genoeg is'. Maar ik had geen idee wat ik dan wel wilde. De uitzending ging over van je droom je baan maken. Toen iemand uit het publiek bij Oprah vroeg hoe weet je nu wat je droombaan is, luidde het antwoord: 'Ga terug naar je jeugd, wat wilde je toen worden?' Toen wist ik het. Ik wilde vroeger Thea Beckman worden. Ik begon diezelfde dag met schrijven en ben niet meer gestopt."

Ze volgde haar hart, maar benadrukt ook dat het een lang proces was voor ze haar eerste boek kon uitgeven. "Ik vergelijk het wel eens met een HBO-studie, je hebt er jaren voor nodig. Historische romans schrijven is echt intens, je moet veel studie doen. Vervolgens haal je er ideeën uit. Maar tijdens het schrijven hou je vragen. Je bent eigenlijk aan het onderzoeken totdat de proefdruk op tafel ligt."

Na het publiceren van de historische romans Véronique en Opstand, kwam het idee voor een feelgood roman. "Ik heb mezelf verbaasd door dit te schrijven. Als je me jaren geleden had gevraagd of ik ooit een feelgood roman zou schrijven, had ik 'nee' gezegd."

Michelle's ouders hebben een oude, historische boerderij op het Franse platteland. "Als je in die omgeving bent, kom je erachter hoe weinig je nodig hebt om gelukkig te zijn. Dat gevoel werd de basis van mijn twee feelgood romans. Een lucht vol Franse dromen is het vervolg op Het huis met de blauwe luiken. Hoofdpersoon Loes is gesitueerd in Pommiers, een setting met een prachtig landschap en oude abdij. Michelle: "Het is zo'n typisch stil Frans dorp waar weinig gebeurt, maar ik voel me er altijd heel happy. Dat gevoel hoop ik over te brengen op de lezer."

De lezing is een samenwerking tussen de bibliotheek Haaksbergen de Kunstkring Haaksbergen en Boek en Buro.

Meer berichten