De negen winnaars van de lokale ronden bijeen, met in het midden de winnaars van de regiofinale.
De negen winnaars van de lokale ronden bijeen, met in het midden de winnaars van de regiofinale. (Foto: Hermien Keppels)

Haaksbergse Arisha naar provinciale finale voorleeswedstrijd

  Cultuur

Enschede - Negen winnaars van de lokale ronden van de 26e Nationale Voorleeswedstrijd zitten deze zaterdagmiddag op de eerste rij van een vol Bieblab in de Enschedese bieb. Alle negen hebben ze hun boek in de hand om straks voor te lezen. Goochelaar Jan, de presentator, stelt ze op hun gemak en stelt daarna de jury voor. Op de vraag wie er naar de landelijk finale in Amstelveen wil, gaan negen vingers de lucht in. Maar eerst is er de provinciale finale op 16 april in Nijverdal.

Enschede heeft drie ijzers in het vuur bij de regiofinale, die door de jury wordt bestempeld als een soort van Champions League. Mirella Gouriye van De Windroos uit Enschede mag als eerste voorlezen, zo heeft de loting bepaald. Mirella leest voor uit MZZL meiden BFF van Marion van de Coolwijk. "Wel goed hè'', zegt Goochelaar Jan. "Maar ik heb ook slecht nieuws voor je: er komen er nog meer.''

Robi Bolink is de nummer twee die de grote voorleesstoel op klimt. De leerlinge van de Franciscusschool uit Oldenzaal houdt van sprookjes en spannende verhalen, zoals ze zelf zegt bij de inleiding, en laat een mooi fragment uit De Sprookjessprokkelaar van Paul van Loon horen.

Daphne Hadderingh van de St. Plechelmusschool uit De Lutte is de nummer drie die komt voorlezen. Haar vertolking van Mr. Stink van David Williams, waarbij ze en passant nog even een tekening laat zien, doet het goed in de zaal.

Dat kan ook gezegd worden van Noa Yousef van de De Jonge Helden uit Enschede. Ze heeft zichtbaar plezier in het verhaal van De heksen van Roald Dahl. Ze leest met passie voor, oordeelt de jury later. De laatste voor de pauze is Carice Althof van De Schothorst in Hengelo. Zij brengt een gevoelvol verhaal over adoptie uit Omgeruild van Fiona Rempt.

Na de pauze leest Finn van der Meulen van De Telgenkamp in Hengelo voor uit Juf Braaksel en de magische ring van Carry Slee. "Ik heb genoten'', zegt Goochelaar Jan. En hij is niet de enige. Jasper Oude Engberink is de zevende in de rij. De leerling van De Kerkewei in Rossum doet de harten sneller slaan met zijn humoristische verhaal over wormen in spaghetti uit De Griezels van Roald Dahl.

Dan komt Laquisha Adamus van de Prinseschool uit Enschede voorlezen uit Het geheim van meneer Hartjes van Simone de Jong. Ze leest 'echt' voor, vindt de jury, want het vingertje schuift mooi over de bladzijden heen. De laatste is Arisha Abdoelhak van De Kameleon in Haaksbergen. Zij heeft ook voor Juf Braaksel gekozen, maar wel een ander fragment.

Dan gaat de jury -Cees Terlouw, Karien van Buuren en Hans Assink- in beraad en Goochelaar Jan gaat goochelen. Uiteindelijk maakt de voorzitter van de jury bekend welke twee winnaars door mogen naar de provinciale finale op 16 april in Nijverdal: Jasper Oude Engberink en Arisha Andoelhak. Ze kunnen hun blijdschap niet op. Of ze Amstelveen gaan halen? "Is een rot eind rijden'', zegt Goochelaar Jan.

Meer berichten