Jan Gerdes is de nieuwe Tone in de komende voorstellingen van de Haaksbergse revue.
Jan Gerdes is de nieuwe Tone in de komende voorstellingen van de Haaksbergse revue. ( Foto: Anke Abbink. )

Jan Gerdes is Pietje Precies waar het Twents betreft

  Cultuur

HAAKSBERGEN - Na twee jaar staat de Haaksbergse Revue Allô Jannaô weer op de planken in theater De Kappen. De vaste bezoekers zullen ook enkele nieuwe gezichten zien. Meest opvallend is de nieuwe Tone. Die rol van vrijgezel is overgenomen door Jan Gerdes. Harrie Leferink heeft plaatsgemaakt voor de 58-jarige Haaksbergenaar.

Jan Gerdes is een nieuwkomer bij de revue in Haaksbergen. Veel plaatsgenoten zullen hem wel kennen. Gerdes treedt wel eens op bij feestjes, voetbalde jarenlang bij Bon Boys en is eigenaar van zuivelboerderij De Siepe aan de Enschedesestraat. De Haaksbergenaar zat in het verleden regelmatig in de zaal bij een voorstelling van de revue. Zes of zeven uitvoeringen heeft hij gezien van Allô Jannaô.

Voor de revue was Gerdes geen onbekende. Daarom besloot het toneelgezelschap hem eens te polsen voor een nieuwe rol. Er moest een opvolger gevonden worden voor Harrie Leferink. Gerdes had wel oren naar de rol van Tone. "Zo'n anderhalf jaar geleden vroegen ze me. De revue had me op het oog. Ik heb er een gesprek gehad en ben op auditie geweest. Een paar dagen later vertelden ze dat ik de nieuwe Tone zou worden", zegt Gerdes.

De Haaksbergenaar was daar blij mee. Hij zag die rol wel zitten. Gerdes is namelijk ook een liefhebber van de Twentse taal. Bij eerdere voorstellingen zat hij wel eens met gefronste wenkbrauwen op de tribune. "Ik ben een fanatiek spreker van het Twents. In de revue wordt Twents gesproken. Maar ik hou er niet van als dat halfbakken gebeurt. Het Twents moet goed zijn. Ik hoorde bijvoorbeeld dat er 'theemutse' gezegd werd waar 'theemusse' het goede woord had moeten zijn. Daar stoor ik me aan, en dat zeg ik ook."

Maar Gerdes weet dat het steeds moeilijker wordt om de Twentse taal levend te houden. "Bij de revue gebeurt dat nog", zegt Gerdes, die de afgelopen weken druk is met repeteren. Het script is sinds enkele maanden gereed. "De tekst is een pittige kluif. Ik heb vaker opgetreden met een tekst, maar dat was in mijn eentje. Als er dan iets verkeerd gaat, kun je het makkelijk herstellen. Maar dat kan in de revue natuurlijk niet. Het moet helemaal goed zijn, omdat je ook met tegenspelers te maken hebt."

Momenteel wordt er veel geoefend. Gerdes en de andere toneelspelers komen in de laatste weken voor de uitvoeringen vijf keer in de week bij elkaar. De titel dit jaar is 'De weend met.' Gerdes verklapt amper iets: "Er zit een rode draad in het verhaal. Ook zijn er mooie liederen. Meer zeg ik er niet over. De mensen moeten maar komen kijken", zegt hij.

Er zijn zes voorstellingen op de vrijdagen en zaterdagen 15, 16, 22, 23, 29 en 30 maart. Gerdes schat dat tachtig procent van de kaarten inmiddels is verkocht.

haaksbergserevue.nl

Meer berichten