Mayke Rademakers (cello) en Matthijs Verschoor (piano) spelen zondag hun succesvolle 'By the Sea' in Theater de Kappen.
Mayke Rademakers (cello) en Matthijs Verschoor (piano) spelen zondag hun succesvolle 'By the Sea' in Theater de Kappen. (Foto: PR)

Lichtvoetig Kunstkringconcert in De Kappen

  Cultuur

Haaksbergen - Het gaat goed met de concerten die de Kunstkring Haaksbergen organiseert. Grote namen treden op voor steeds meer bezoekers. Komende zondag is het de beurt aan twee rasmusici: Mayke Rademakers (cello) en Matthijs Verschoor (piano). Zij spelen hun succesvolle 'By the Sea', een laatromantisch programma rond een van onze belangrijkste componisten uit de vorige eeuw: Henriette Bosmans.

Mayke Rademakers komt uit een muzikaal geslacht. Ze heeft beroemde voorouders, zoals de cellist Adrien Francois Servais (1807 - 1866), in zijn tijd de Paganini van de cello genoemd. Haaksbergen kent Mayke. In april 2016 speelde zij op uitnodiging van de Kunstkring al de sterren van de hemel. Haar soloprogramma, met werken van Bach, Kurtag, Goebaidoelina en haarzelf, was prachtig en gewaagd. De kunstkring was zo onder de indruk, dat zij haar opnieuw heeft uitgenodigd. Nu komt zij samen met Steinwaypianist Matthijs. Samen treden ze in heel Europa op.

Op de lessenaar staan cello-pianowerken van Roger Quilter, Frank Bridge en Henriette Bosmans. Geopend wordt met liederen van Roger Quilter (1877-1953), door Matthijs en Mayke gearrangeerd voor cello en piano. Luister vooral naar de prachtige lyriek van 'Autumn evening', oorspronkelijk op tekst van William Shakespeare.

Gelijkertijd leefde aan deze zijde van het kanaal Henriette Bosmans (1895-1952), één van onze belangrijkste componisten en opnieuw vol in de belangstelling. Henriette, uit een muzikale familie, koos haar eigen pad. Eigengereid en vrij van geest vormde zij haar leven: scheppend, musicerend en beurtelings levend met zowel man als vrouw. Mayke en Matthijs spelen haar beroemde cellosonate en Nuit Calme.

Frank Bridge (1879-1941), leraar van Benjamin Britten, die Bridge hogelijk bewonderde, is geliefd om zijn laatromantische, impressionistische kamermuziek, waaronder de prachtige te spelen cellosonate.

Wat delen Quilter, Bosmans en Bridge met elkaar? Hun muziek is bijna Frans van toon en ontdaan van het pathos van de Duitse romantiek, want wie wilde na de eerste wereldoorlog nog heldendom? Wat bleef zijn melodieën licht van toon en met lange muzikale lijnen. Mayke en Matthijs, partners in muziek en leven, delen met elkaar hun liefde voor de Franse muziek. Samen ontvingen zij eerder de zilveren medaille van de Franse Academie voor Kunst en Wetenschap vanwege hun inzet voor de Franse muziek.

Op zondag 17 februari in De Kappen. Aanvang: 15.30 uur. Entree: 12, 50 euro. Jongeren t/m 18 jr. gratis.

Meer berichten