Marjantine Eindhoven, Nyncke Pieterson en Theo Morsinkhof bij de kerstboom in een woonkamer van de JP van den Bent stichting,
Marjantine Eindhoven, Nyncke Pieterson en Theo Morsinkhof bij de kerstboom in een woonkamer van de JP van den Bent stichting,

Zingende broers helpen gehandicapten aan belevingstuin

  Cultuur

HAAKSBERGEN - Goed nieuws voor JP van den Bent stichting in Haaksbergen. De organisatie kan deze maand nog een gift van 1.750 euro tegemoet zien. De weldoeners zijn de mannen van 't Noll'n Koor. Opnieuw doneren de broers Morsinkhof de opbrengst van hun show aan een goed doel.

Het gezelschap uit Haaksbergen schenkt de opbrengst van de eindejaarshow aan de locatie Nachtegaalstraat van de JP van den Bent stichting. Het geld is meer dan welkom. De locatie in de Veldmaat is van plan om volgend jaar in de zomer een belevingstuin in te richten. De nieuwe tuin is voor de bewoners. In het complex in de Veldmaat wonen mensen met een verstandelijke en lichamelijke beperking. "Met een belevingstuin kunnen we ze meer bieden", zegt Marjantine Eindhoven namens de JP van den Bentstichting. Zij en Nyncke Pieterson zijn in hun nopjes met de gift van 't Noll'n Koor.

Meer dan wat bakken

De inrichting van een belevingstuin is niet goedkoop. Het project gaat meer dan 10.000 euro kosten. De belevingstuin voor de bewoners is meer dan wat plantenbakken en een zitbank. "Voor de bewoners moet het een beleving zijn. Ze kunnen in de tuin onbevangen dingen ontdekken in een veilige omgeving. De tuin wordt omheind. De omheining is noodzakelijk, omdat sommige bewoners de straat zouden oplopen. Die kunnen niet zonder begeleiding. Ze hebben een verstandelijke beperking", zegt Pieterson.

Jan te Wierik

Een tuin met bloemen, een kuipschommel en voelborden is voor hen iets bijzonders. Ook komt er een overkapping. De JP van den Bent stichting wil tevens de tegels vervangen voor rubberen exemplaren. De tuin kan aangelegd worden op het terrein aan de Nachtegaalstraat. De tekening is al gereed. Nu wordt geprobeerd om zoveel mogelijk geld in te zamelen. Eerder deze maand was er al een kerstmarkt bij het complex. Ook kunnen belangstellenden gaan bieden op schilderijen van wijlen beeldend kunstenaar Jan te Wierik.

Geert Winkelhuis

Om meer geld binnen te krijgen, werd besloten 't Noll'n Koor aan te schrijven. Het gezelschap van de gebroeders Morsinkhof staat 28 december op de planken in theater De Kappen. "We hebben elk jaar op die datum ons eindejaarsoptreden. En elk jaar doen we een donatie. Organisaties kunnen ons daarvoor benaderen. Wel moet het goede doel een link met Haaksbergen hebben", zegt Theo Morsinkhof namens 't Noll'n Koor. Ook wordt op die avond de Haaksbergenaar van het jaar bekend gemaakt. Morsinkhof verklapt niet wie dat is. "Die bekendmaking is altijd een verrassing. Vorig jaar was dat Hoevenaar Geert Winkelhuis."

Nog plekken vrij

De eindejaarsshow op 28 december wordt twee keer uitgevoerd. De avondvoorstelling is uitverkocht. Maar 's middags om 14.30 uur zijn er nog wel stoelen vrij in de zaal. "Bij de middagvoorstelling zitten meestal zo'n 250 bezoekers", weet Morsinkhof.

Meer berichten