Expositie Hoshyar Rasheed in Kunstzaal Achterom

  Cultuur
De werken van Hoshyar Rasheed laten een raadselachtige wereld zien. Kleur is nooit enkelvoudig aanwezig, maar altijd gelaagd.
De werken van Hoshyar Rasheed laten een raadselachtige wereld zien. Kleur is nooit enkelvoudig aanwezig, maar altijd gelaagd. (Foto: )

Haaksbergen - De in Amsterdam wonende Hoshyar Rasheed toont van 13 oktober tot en met 11 november zijn werk in Kunstzaal Achterom. De expositie 'Hommage aan JP' zal zaterdag om 14.30 uur worden geopend door beeldend kunstenaar Bart ten Bruggencate.

Het werk van de in Amsterdam wonende Hoshyar Rasheed (1971, Iraaks Koerdistan) oogt op het eerste gezicht lichtvoetig, maar dat is schijn. Zijn werk combineert de droomwereld van een zanderig dorp in Koerdistan met de vertrouwde taal van onder andere Miró en Picasso. Een dorp waar de deur van een oud huis zijn eigen schoonheid kan hebben. Rafelige tekens die zomaar op de muren zijn gekrast hebben dan geen omlijsting nodig om een kunstwerk te worden.

De schilderijen van Hoshyar Rasheed, die ook enkele jaren in Enschede woonde, laten een raadselachtige wereld zien. Hij schildert een wereld die in het vlak gevangen zit, maar door zijn stralende kleuren in de ruimte ontsnapt. De contouren van platgeslagen mensfiguren, een enkele vogel en een vis, zwevende vlakken, die oplichten uit een fond van stralende kleur. Kleur is ook nooit enkelvoudig aanwezig, maar altijd gelaagd en soms is de verf met zand vermengd.

Het beeldvlak is niet zelden in tweeën gedeeld, soms zelfs over het beeldvlak heen. Het is een stroom van beelden die geen grens lijkt te kennen. Naast de schilderijen zal er ook veel ruimtelijk werk worden getoond.

Kunstzaal Achterom is te vinden aan de Sterrebosstraat 2. Openingstijden: zaterdag en zondag van 14.00 tot 16.30 uur.

Meer berichten