Erik Dijkstra kon de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen omdat hij voor een documentaire in het buitenland zit. Vandaar dat er vooraf een filmpje was opgenomen. Dat werd in de kerk vertoond. Foto: Abbink Fotografie
Erik Dijkstra kon de prijs niet persoonlijk in ontvangst nemen omdat hij voor een documentaire in het buitenland zit. Vandaar dat er vooraf een filmpje was opgenomen. Dat werd in de kerk vertoond. Foto: Abbink Fotografie ( )

Erik Dijkstra krijgt ten Hag Prestatieprijs

  Cultuur

Beckum/Glanerbrug - De ten Hag Prestatieprijs ging dinsdag 12 juni naa televisiepersoonlijkheid Erik Dijkstra. Hij is weliswaar woonachtig in Amsterdam, maar zijn wieg stond in Glanerbrug. "Dijkstra is een journalist en presentator om trots op te zijn. Die verdient een prijs", jubelde de jury dinsdag bij de uitreiking in de Beckumse Blasiuskerk.

Al sinds 1994 wordt de ten Hag Prestatieprijs uitgereikt aan personen, instellingen en organisaties die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van Oost-Nederland (het werkgebied van de ten Hag groep) en die de regio daarmee nationaal en internationaal positief in beeld brengen. Dijkstra (1977) doet dat letterlijk: hij is vaak op televisie te zien.

De Tukker begon zijn televisiecarrière bij de lokale omroep OOG TV in Groningen. Daar studeerde hij ook geschiedenis aan de universiteit. Rond 2009 begon hij bekend te worden: hij vormde samen met Frank Evenblij het duo de Jakhalzen bij De Wereld Draait Door, was regelmatig te gast bij onder meer Voetbal International, was in 2011 verteller bij The Passion. Al jaren maakt en presenteert hij samen met Frank Evenblij het programma Bureau Sport en hij schreef het boek 'Hoe sterk is de eenzame schaatser' over Hans van Helden. In 2016 was hij een van de hoofdpersonen in de documentaire 'Het laatste jaar van FC Twente' van Geertjan Lassche en vorig jaar zond BNNVARA zijn documentaire over het leven van Che Guevara uit. "Wij zijn trots op deze man", glom juryvoorzitter Van Ingen.

Dijkstra is de opvolger van de turnzusjes Sanne en Lieke Wevers, die vorig jaar werden beloond met de ten Hag Prestatieprijs. De lijst met winnaars is indrukwekkend. Ilse de Lange, De Zwarte Cross, de hulpverleners van de Vuurwerkramp Enschede en professor Anne van der Meiden kregen de award in het verleden uitgereikt.

Meer berichten