Foto:

Haaksbergse Syriër Shaheer Alzir (18) staat in finale Kunstbende Festival

  Cultuur

HAAKSBERGEN - Shaheer Alzir (18) verliet met familie huis en haard om de verschrikkingen in Syrië te ontvluchten. Anderhalf jaar geleden keerde hij het door de burgeroorlog verscheurde land de rug toe. In Haaksbergen hoopt de tiener een nieuw bestaan op te bouwen. Alzir weet wat hij wil. "Ik wil acteur worden. Dat is mijn doel. Ik heb al aan een wedstrijd van het Kunstbende Festival meegedaan. Daarvoor mag ik zelfs naar de landelijke finale in Amsterdam", zegt Alzir.

De jonge Syriër ziet zijn toekomst in Nederland. Anderhalf jaar geleden stapte hij met zijn moeder, broertje en zussen in het vliegtuig naar Amsterdam. Zijn vader was op dat moment al in Nederland. "Mijn vader is veel eerder gevlucht. Hij ging met de boot van Turkije naar Griekenland. In Europa is hij lopend en met de trein verder gereisd." De ouders van de tiener zien een beter toekomstperspectief in Europa. Dat kan de zoon wel begrijpen. Alzir komt uit een dorp in de buurt van Hama. Die stad ligt in het westen van Syrië, ten noorden van de grens met Libanon. "Veel huizen en andere gebouwen zijn kapot. Nee, ik wil niet naar Syrië terug. Ik vind Nederland een mooi land", zegt Alzir, die momenteel Nederlands leert. De Syriër wil een opleiding tot acteur gaan volgen. Dat is zijn wens. "In Syrië heb ik vroeger ook opgetreden in een theater. Ik hoorde van het Kunstbende Festival en heb me daarvoor aangemeld."

Kunstbende Festival is een evenement voor nieuw en creatief talent. Jonge belangstellenden kunnen zich voor verschillende wedstrijden aanmelden. Alzir koos voor de theaterwedstrijd. "Die was enkele maanden geleden in Zwolle. Ik deed daar een mimevoorstelling." Dat is een theatervorm zonder spraak. De acteur beeldt een situatie uit alleen met zijn handen, mimiek en lichaamstaal. Alzir speelde een grappige voorstelling, waarin hij onder meer net deed of hij een banaan oppeuzelde. "Ik was wel een beetje nerveus. Er zaten een paar honderd toeschouwers in de zaal. Maar ik vond dat het heel goed ging", zegt Alzir.

Met zijn optreden overtuigde hij de jury. Alzir werd geselecteerd voor de finale. Die finale is op 30 juni in de Westergasfabriek in Amsterdam. Er zijn twaalf finalisten, allemaal afkomstig uit een andere provincie. Alzir mag namens de provincie Overijssel proberen het Kunstbende Festival te winnen. De Haaksbergenaar gaat in Amsterdam niet op herhaling. Hij speelt niet opnieuw de mimevoorstelling. "Ik ga iets nieuws bedenken. De voorstelling in Amsterdam gaat over de pijn, de strijd en de heimwee van immigranten. Ik heb zelf geen lange tocht gemaakt, maar mijn vader heeft veel gelopen."

Meer berichten