Tussen de dieren voelden de Hoevenaren zich als een vis in het water. Foto: Betty Morsinkhof
Tussen de dieren voelden de Hoevenaren zich als een vis in het water. Foto: Betty Morsinkhof

Senioren schudd'n kroam bij schaapskudde

  Cultuur

Het Horstervennehoes krijgt geregeld groepen bezoekers over de stalvloer. Vorige week waren de senioren en begeleiders van de dagopvang in 't Meuken te gast. Toon Tankink vermaakte het gezelschap met anekdotes over het Haaksbergerveen en de schapenhouderij. Daarna was er een groet en ontmoet met de schapen en lammeren.

HAAKSBERGEN- Voor de meeste Hoevese ouderen was het een eerste kennismaking met het Horstervennehoes, de trots van de Stichting Schaapskudde Haaksbergen. De oud-dierenarts gaf uitleg over het belang van begrazing met schapen voor de instandhouding van dit voor Nederland unieke hoogveengebied. Ook de oprukkende wolf kwam ter sprake. Tankink vertelde dat dit jaar wordt begonnen met de herbouw van een Buurser skoapskot op het terrein van de schaapskooi. "De buitenkant proberen we zo veel mogelijk in authentieke staat te houden. Het wordt ingericht als informatiecentrum. Bij dezen zijn jullie alvast uitgenodigd."

Daarna was het tijd om de stal in te gaan, waar het gezelschap werd verwelkomd door honderden mekkerende schapen en lammeren. Een groot deel van deze mannen-en vrouwen-op-hoge-leeftijd is afkomstig van de boer; tussen de dieren voelden ze zich als een vis in het water. Als dank lieten ze een cadeautje achter: een nestkastje. "Dat krijgt een mooi plekje", verzekerde Tankink.

Meer berichten