Vader en dochter Koopman 'worden niet oud, omdat ze spelen'

  Cultuur

Vader Gerard Koopman (1938) en zijn dochter Carolien Koopman (1970) zijn al hun hele leven in de ban van het ontwerpen van speelgoed. Van 18 februari tot en met 31 maart tonen de twee geboren Enschedeërs hun collectie in de Kunstzaal Achterom in Haaksbergen.

Haaksbergen - "Naast onze architectonische werkzaamheden hebben Carolien en ik altijd speelgoed ontworpen. En dat doen we nog steeds." Zo begint de uitnodiging voor de gezamenlijke expositie 'Speelgoed' van Gerard Koopman en zijn dochter Carolien. Aan de Sterrebosstraat 2 in Haaksbergen tonen zij ontwerpen, die gemaakt zijn tussen 1975 en 2017. De uitnodiging eindigt met een citaat van schrijver G.B. Shaw: 'We worden oud omdat we niet meer spelen'.

Gerard Koopman is architect en beeldhouwer. Het speelse in zijn creativiteit uit zich in de beelden die hij in samenwerking met Frank Bolink gemaakt heeft. Zoals Het Glazen Bos in Haaksbergen. Deze beelden bestaan uit herkenbare elementen, waar bij nader inzien iets wonderlijks mee aan de hand is. Soms komen ze kinderlijk over. Maar op vele rotondes en openbare ruimten in het land geven deze beelden veel kijkplezier. Zeker nu ook zijn ontworpen speelgoed.

Dochter Carolien koos tijdens haar opleiding aan de AKI naast illustratie voor de interieurarchitectuur. Het plezier dat zij beleeft aan het ontwerpen en uitvoeren van haar houten sculpturen is zichtbaar in haar collectie 'Six Dogs'. Deze zijn te typeren als een zorgvuldige balans tussen kunst, design en speelgoed. Haar trekkarretjes en puzzels kunnen ook bijzondere interieurelementen zijn of herinneringscadeaus die de tijd doorstaan. De liefde voor illustratie en vrije kunst verloor Carolien echter nooit uit het oog. Haar talent als illustrator is te zien in de door haar geschreven kinderboeken.

Tijdens de expositie gaat Boek en Buro Haaksbergen extra aandacht besteden aan de boekjes van Carolien Koopman.

De tentoonstelling 'Gerard Koopman & Carolien Koopman: Speelgoed' is te zien op zaterdagen en zondagen van 14.00 tot 16.30 uur en tijdens de pauzes van voorstellingen in het theater en op afspraak. Carolien verricht de opening zondag 18 februari om 15.00 uur.

Meer berichten